Priliku da dobiju posao preko obavljanja stručne prakse dobilo je 53 Zrenjaninaca, koji su uz posredovanje gradske uprave potpisali ugovore sa 31 poslodavcem.

Nezaposleni sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom odabrani su na osnovu raspisanog javnog konkursa, dok je izbor poslodavaca izvršen na osnovu odluke Lokalnog saveta za zapošljavanje o kriterijumima za realizaciju programa „Stručna praksa 2013“. Ovo je njihovo prvo osposobljavanje u okviru zanimanja za koje su stekli određenu vrstu i stepen stručne spreme.

– Ključni problem kod nas je nezaposlenost i smatramo da je naša dužnost i obaveza da pružimo šansu mladim ljudima da dođu do svog prvog zaposlenja. Od poslodavaca očekujem da im prenesu ono što ih izdvaja kao uspešne i da iz toga nastane jedan novi kvalitet, da se oni osamostale, ohrabre i da sutra zauzmu svoju ulogu u društvu, koja im, svakako, pripada – izjavio je gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak.

Stručna praksa obavljaće se u javnim preduzećima i ustanovama, u velikim kompanijama poput „HIP Petrohemije“ i „Mlekoprodukta“, a potrebu i želju da pruže šansu nezaposlenima iskazalo je i nekoliko privatnih preduzeća, dve advokatske kancelarije, dve škole, jedna banka. Stručna praksa trajaće od šest do devet meseci, u skladu sa stručnom spremom, a za svoj rad mladi će dobijati mesečna primanja u rasponu od 12.000 do 20.000 dinara. Ukupna predviđena sredstva za realizaciju programa „Stručna praksa 2013“ u Zrenjaninu iznose 7,4 miliona dinara za ovu godinu i obezbeđena su iz gradskog budžeta. Poslodavci, nakon obavljene stručne prakse, mogu primiti pripravnike u stalni radni odnos.

Muke sa poslom

Preko 17.000 stanovnika regiona Srednjeg Banata nema posao, preciznije bez posla je 17.658 osoba pokazuje statistika Nacionalne službe za zapošljavanje. Samo u Zrenjaninu je bez posla 9.294 građana, od čega je 891 nezaposlenih sa fakultetskom diplomom. Prema najnovijim podacima o broju zaposlenih, penzionera i nezaposlenih, u Srednjem Banatu na jednog zaposlenog dolazi 1,6 penzionera i nezaposlenih. U odnosu na broj onih koji rade, a to je 29.012 građana, broj penzionera premašuje tu cifru za 3.000 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari