Kralj Saudijske Arabije Abdulah imenovao je prvu ministarku u istoriji kraljevstva. Takođe je težio da se identifikuje sa reformatorima njegove zemlje te je otpustio dva ozloglašena konzervativca tokom vikenda.

Bilo kakve promene u imenovanjima visokih zvaničnika izuzetno su retka u Saudijskoj Arabiji gde je ministar spoljnih poslova princ Saud al Fajsal na funkciji od 1975, dok je ministar odbrane, krunisani princ Sultan, na toj poziciji od 1964.

To čini reorganizaciju vlade hrabrim korakom, a prve promene tokom vladavine kralja Abdulaha imale su za cilj da nagoveste reforme. Nora al Faiz, zvaničnica koja se školovala u Americi, prva je žena koja je ušla u vladajuću elitu u kraljevstvu gde ženama čak nije dozvoljeno da upravljaju vozilima.

„Ovo predstavlja uspeh. Uvek smo patili zato što su muškarci bili na toj poziciji,“ izjavila je ona za novine Arab njuz nakon imenovanja za zamenika ministra prosvete pri čemu ima posebna ovlašćenja u domenu obrazovanja žena. „Žena zna s kojim se problemima i izazovima suočavaju njene prijateljice. Ovo je promena nabolje“, dodala je ona. Bez posla ostao je šeik Ibrahim al Gait, lider Mutave, ili religiozne policije koja rutinski maltretira i zastrašuje građane pošto ispunjava zadatak da „promoviše vrlinu i spreči širenje poroka“. Isti je slučaj sa šeikom Sali Ibn al Luhajdanom, koji je bio na čelu saudijskog sudstva, a koji je prošle godine objavio da bi vlasnici satelitskih kanala, što emituju program koji je prema njegovoj proceni nemoralan, prema zakonu mogli biti ubijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari