Prvi Centar za mentalno zdravlje u Pančevu 1Foto: Pixabay/ geralt

U toku su građevinski radovi na adaptaciji i opremanju Centra za mentalno zdravlje u Pančevu, koji je organizaciona jedinica Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“ iz Kovina.

Značaj i potrebe uspostavljanja Centra za mentalno zdravlje prepoznao je Grad Pančevo, navodi se u saopštenju.

Tim povodom, gradska uprava je sačinila kompletnu projektnu dokumentaciju i ustupila na korišćenje Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“ objekat u centru grada, u ulici Dimitrija Tucovića broj 14. Ukupna vrednost pomenutih radova je 10.900.210,80 dinara, što je kovinska bolnica obezbedila iz sopstvenih sredstava.

,,Centar za mentalno zdravlje je savremen koncept zaštite lica sa mentalnim smetnjama koji će omogućiti očuvanje, lečenje i unapređenje psihičkog zdravlja kroz ambulantni psihijatrijski, individualni ili grupni psihoterapijski rad. U Centru će raditi stručni tim iz naše bolnice koji čine lekar psihijatar,psiholog, socijalni radnik, defektolog, medicinske seste i radni terapeuti. Budući rad Centra za mentalno zdravlje biće prvenstveno usmeren na razvoj aktivnosti u zajednici, rad sa porodicama korisnika, kao i na psihoedukaciji. Osnovna promena u praksi je pomeranje fokusa sa bolesti na zdravlje, na prepoznavanje i korišćenje zdravih kapaciteta svakog pojedinca, čime će se postići viši nivo kvaliteta zaštite mentalnog zdravlja usmeren ka potrebama osoba sa smetnjama. Iz prakse rada drugih centara u Srbiji svideli su mi se utisci pacijenata: ,,Mnogo je važno da možeš da pričaš slobodno o onome što osetiš“, ,,Nemaš odbojnost da osetiš nešto što će te omalovažiti“, ,,Prirodno se osećaš…“, istakla je v. d. direktora bolnice dr Jovanka Petrović.

Rad Centra biće organizovan u skladu sa Nacionalnom programom za zaštitu mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2020-2026, Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i podzakonskim aktima Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Centara za mentalno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari