Prvi letnji festival „Dan vina i lepog raspoloženja“ 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Poznavaocima vina negotinsko vinogorje, Rajac i njegove pimnice nisu nepoznanica, a vrlo je verovatno da će u skorije vreme, kako se to sada kaže, vidljivost Rajačkih pimnica biti veća zahvaljujući Letnjem festivalu koji je u pravom smislu te reči bio dan vina i lepog raspoloženja. Iza festivala organizovanog prvi put kao organizator stoji udruženje „Mladi sa Rajačkih pimnica“ .

-Za prvi put događaj je dobro prošao, bili smo veoma dobro podržani od GIZ-a, projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, negotinske opštine i Turističke organizacije opštine Negotin. Vrlo smo zadovoljni posećenošću i raspoloženjem na pivnicima – kaže članica udruženja „Mladi sa Rajačkih pimnica“ Smiljana Arnautović.

Jedan od ciljeva projekta EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam je poboljšanje infrastrukture na Rajačkim pimnicama da poboljša infrastrukturu, što bi, kako ocenjuju nadležni, bio kamen temeljac u daljem razvoju turizma u čitavom regionu.

-Već naredne godine u martu, očekujemo početak infrastrukturnih radova kojima će biti uvedeni voda, kanalizacija, elektrifikacija i ulično osvetljenje, što je neophodne za ove ljude ovde koji se bave vinarstvom i turizmom – rekao je narodni poslanik Mladen Bošković, dok po oceni vođe projekta i predstavnika GIZ-a Tomislava Kneževića ovakav festival pomaže razvoju turizma.

-Za održivost i razvoj turizma je neophodno da tu postoje ljudi koji prave manifestacije kao što je ova danas, što treba na neki način i da učini ovu lokaciju atraktivnijom, da je promoviše i da privuče posetioce – izjavio je Knežević.

Već na samom startu Letnji festival na Rajačkim pimnicama privukao je pažnju i domaćih i stranih gostiju, među kojima je bila i ambasadorka Australije, Rut Stjuart.

-Pronašla sam ovaj festival na Instagramu i jako mi je drago zbog toga. Organizatori su uradili fantastičan posao u organizaciji ovog događaja. Vino je odlično, muzika i zabava su takođe odlični. Ovo mesto ima mnogo potencijala kao i cela istočna Srbija. Zaista nadam da će se taj potencijal u narednim godinama razviti što više – izjavila je ambasadorka Australije.

Na prvom Letnjem festivalu „Dan vina i lepog raspoloženja“ kroz sokake između kamenih kuća u kojima stanuje vino susretali su se domaćini i gosti.

Domaćini bili gostoljubivi, gosti radoznali i spremni da degustiraju čuvena rajačka vina, pre svih autohtone – crnu tamjaniku i bagrinu, ali i da saznaju nešto više o kompleksu kamenih podruma. Svi su podjednako uživali u bogatom kulturno-muzičkom programu festivala.

Na početku beše poezija: rajački poeta, Milan Kotur, recitovao je svoje stihove: „Baš je ovaj Rajac lep, zato ga zna ceo svet“, a zaječarski književnik Ivan Potić, kazivao je stihove slavnog Boba Dilana koje je prepevao na srpski jezik.

Nastupi hora Lavirint i KUD „Polet“ Kladovo vratili su posetioce u doba kada je berba grožđa proslavljana uz muziku i igru. Zatim su u vinogradu, domaćini i gosti zajedno „ozvaničili“ početak berbe, ubravši prve zrele grozdove koji su, kako tradicija nalaže, završili pod nogama mladih devojaka, čime je otpočela proizvodnja vina, kao u neko davno, prošlo vreme.

U vreme današnje festivalsku publiku vratili su muzičari: LeBonens bend i džez muzičar Marko Luis, čiji koreni potiču upravo iz Negotinske krajine.

Već idućeg vikenda u Rogljevačkim pimnicama biće održana „Krajinska berba“, još jedna manifestacija kojom će biti obeležen početak berbe u negotinskom vinogorju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari