Prvomajski uranak na Paliću: Četiri dana bogatog programa 1Foto: Fejsbuk stranica Park Palić, Prvomajski uranak 2018.

Nakon što je prethodne dve godine izostao zbog pandemije korona virusa, Prvomajski uranak na Paliću ove godine će se održati od 30. aprila do 3. maja, a posetioce očekuje bogata turistička i ugostiteljska ponuda.

Tokom četiri dana trajanja manifestacije, duž obale Palićkog jezera nalaziće se čuvena vašarska ponuda hrane i pića, raznih suvenira, proizvoda starih zanata, kao i brojni restorani sa vojvođanskom kuhinjom i lokalnim specijalitetima.

Ni ove godine neće izostati luna park koji će se prostirati na 11.000 kvadratnih metara, koji kao takav predstavlja najveći luna park u Srbiji za prvomajske praznike.

“Luna park će biti postavljen na parkingu kod Muškog štranda i bivše meteorološke stanice, ali kao i uvek sa nekim novim sadržajima i spravama”, najavljuje Timea Tripolski iz preduzeća “Park Palić”.

Prvomajski uranak na Paliću: Četiri dana bogatog programa 2
Timea Tripolski, foto: J. Patarčić

Manifestaciju će pratiti i zabavni, kulturni i sportski program na nekoliko lokacija, pa će na Letelištu Palić sva četiri dana, od 9 do 19 časova, biti organizovani panoramski letovi paratrajkom, letenje sa paraglajderima, pokazni i trening letovi, kao i paraglajding sekcija.

“I ove godine posetioce očekuje sportsko-rekreativni program koji se tradicionalno organizuje uoči prvomajskih praznika. Tako će se 30. aprila održati 45. po redu ‘Trimbi’ u organizaciji Gradskog saveza ‘Sport za sve’, sa startom između 8 i 11 časova ispred ‘Jadrana’. Učesnici peške, biciklom ili rolerima do cilja na Paliću treba da stignu do 12 časova, kada će se održati izvlačenje nagrada. Takođe, Jedriličarski klub Palić organizuje Prvomajsku regatu u jedrenju koja se održava od 29. aprila do 1. maja na Palićkom jezeru”, dodaje Tripolski.

Kako bi spremno dočekali sve posetioce, Zoološki vrt na Paliću produžiće radno vreme za prvomajske praznike, pa će kapije biti otvorene od 8 do 20 časova.

Uz program javnog hranjenja foke, mrkog medveda, majmuna, eland altilope i kozica, koji će biti organizovan na svaka dva sata od 10 do 18 časova, ovde godine su odlučili da ponudu obogate i sa nekoliko izložbi.

Prvomajski uranak na Paliću: Četiri dana bogatog programa 3
Sonja Mandić, foto: J. Patarčić

“U objektu EAR pored voalijere lavova sva četiri dana od 8.30 do 19 časova grupa slikara iz Subotice i Palića organizuje izložbu slika, a sam Zoo vrt u malom amfiteatru pored objekta žirafarnice napraviće edukativnu izložbu od 8.30 do 18.30 časova sva četiri dana pod nazivom ‘Vidi i dodirni’, gde će biti izložene kljove, lobanje, krzna, kože, pera i jaja strogo zaštićenih vrsta životinja”, kaže Sonja Mandić, direktorka Zoo vrta na Paliću.

Za 1. maj posetioce Zoo vrta očekuje radionica i izložba kolonije slamarki iz Udruženja “Matija Gubec” iz Tavankuta, koja će se održati od 9 do 20 časova u IPA učionici, preko puta objekta za šimpanze.

“Nadamo se velikoj poseti i da ćemo ponovo posle ove dve teške godine, kada su postojala brojna ograničenja usled kovid pandemije, ove godine se vratiti na turističku scenu i zajedno sa ‘Park Palićem’ obeležiti prvomajske praznike onako kako su naši posetioci i građani navikli”, poručuje Mandić.

Tome se nadaju i u Gradskoj upravi, iz koje kažu da je u pitanju duga tradicija, budući da se ove godine Prvomajski uranak organizuje po 37. put i da nakon dve godine pauze očekuju veliki broj kako domaćih, tako i stranih gostiju.

“Kao i svake godine očekujemo veliki broj posetilaca. Kad su ove manifestacije u toku, onda se veći broj smeštajnih kapaciteta popunjava. Tako očekujemo i ove godine da će biti puno turista”, kaže Hargita Erči, članica Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodnu saradnju.

Obezbeđen parking, hitna pomoć i vatrogasna jedinica

Zbog očekivane gužve, i ove godine će se kontrolisati ulazak u ulice Jožefa Hegediša, Olge Penavin i Splitsku aleju na Paliću. Ulaz u navedene ulice biće moguć samo sa propusnicama koje će se deliti u prostorijama “Park Palića”.

Za posetioce koji ne poseduju propusnice biće obezbeđeni parkinzi za vreme praznika u Ritskoj ulici, koji je besplatan, kao i iza hotela “Prezident” koji će raditi od 7 do 20 časova, a cena dnevne karte iznosiće 180 dinara za putnička i 480 dinara za autobuska vozila.

Preduzeće “Park Palić” je obezbedilo i dežurstvo vatrogasne jedinice i ambulantnih kola Službe za hitnu medicinsku pomoć, koji će se nalaziti na parkingu ispred restorana “Mala gostiona” tokom trajanja manifestacije.

Sve servisne informacije posetioci će moći da dobiju u Turističko-informativnom centru, kao i na info pultu “Park Palića” koji će biti postavljen na Velikoj terasi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari