PSG osudio policijsku brutalnost prema LGBT osobama 1Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas policijsku brutalnost prema dve LGBT osobe koji se dogodio 14. februara na Karaburmi u Beogradu, o čemu je danas javnost obavestila organizacija „Da se zna“, uz zahtev za hitno pokretanje postupka unutrašnje kontrole, kako bi se utvrdile činjenice i kaznili odgovorni.

Iz PSG su istakli da ovaj slučaj posebno zabrinjava s obzirom da se radi o događaju na opštini Palilula, na kojoj se nedavno dogodio brutalan napad policije na Rome, u kojem je povređeno više osoba, među kojima su bila i deca.

Naglasili su da zahtevaju da ovakvo ponašanje dvojice policijskih službenika bude najstrože sankcionisano, kao i da bude pokrenut disciplinski postupak protiv svih ostalih službenika policije koji su se nalazili u stanu i ništa nisu preuzeli kako bi sprečili iživljavanje svojih kolega nad mladićem i devojkom.

PSG je zaključio da se „od policije pod upravom Bratislava Gašića ne može očekivati poštovanje zakona, već isključivo represija, iživljavanje i služba režimu u njihovim kriminalnim poslovima“.

Ranije danas udruženje „Da se zna“ objavilo je tvrdnju da su beogradski policajci, tokom pretresa jednog stana, zbog lažne dojave o narkoticima, maltretirali, bez razloga priveli i vređali dve mlađe LGBT+ osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari