Predstavnik organizacije "Da se zna" najavio dve krivične prijave zbog policijskog zlostavljanja dvoje pripadnika LGBT populacije 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predstavnik organizacije Da se zna Bojan Lazić najavio je danas da će to udruženje podneti dve krivične prijave u vezi sa policijskim zlostavljanjem i mučenjem dve mlade osobe – muškarca i žene – pripadnika LGBT populacije.

Lazić je istakao da se 14. februara dogodio najteži slučaj homofobije koji je ta organizacija zabeležila, kada je policija upala u stan dve LGBT osobe i prema njima se ponašala brutalno, te da su zbog toga tražili da unutrašnja kontrola ispita te postupke i da traže da zaštitnik građana ispita zakonitost postupanja policije.

On je na konferenciji za novinare detaljno objašnjavao torturu nad te dve osobe, koja je trajala celu noć, i u stanu i u policijskoj stanici.

Kako je rekao, policija je provalila u stan, navodno zbog prijave da se u njemu nalazi droga, ali su pretres obavljali pripadnici specijalne policije, koji su prvo vezali i oborili na zemlju dvoje cimera, a zatim im uperili oružje u glavu.

„Kada su uočili obeležja LGBT zajednice krenula je brutalnost prema njima“, rekao je Lazić i dodao da su tu policijsku ekipu vodili Strahinja Vuković i Dubravko Despotović.

On je istakao da su momka vređali i nazivali pogrdnim imenima i da su mu govorili da ga treba ubiti, vređali njegovu cimerku, da su mladića dodirivali po polnom organu i njegovom glavom simulirali oralni seks, da su ih tukli i naneli im telesne povrede.

Majka momka koji je doživeo nasilje Sanja Malinović rekla je da je ponašanje policije bilo morbidno i brutalno, da su njenog sina tukli, vređali i pretili mu silovanjem dok nije priznao da je gej, da su ga zatim umesto lisicama vezali konopcem, ponašali se brutalno prema njemu, snimali telefonom i snimke delili među sobom.

Ona je naglasila da je policajac njenom sinu gurnuo ruku u gaće i vukao mu polni organ, što ona smatra silovanjem.

Malinović je istakla da su je u toku noći iz policije zvali telefonom i da joj je inspektor rekao: „Mamice, saznaćete šta vaš sinčić voli“, da ga je, kada je stigla u Beograd ujutru, tražila po policijskim stanicama.

Ona je ukazala i da je njenog sina vređao tehničar u bolnici „Laza Lazarević“, gde su otišli na lekarski pregled, dodavši da će tužiti i tog tehničara.

Kako je rekla, njen sin i njegova cimerka dobili su pomoć psihoterapeuta i psihijatra preko organizacije Da se zna, svakodnevno menjaju lokaciju, boje se da priđu stanu, koji i dalje nema vrata, svi spavaju zajedno na podu i o njima brinu majke naizmenično.

Malinović je istakla da ništa u vezi sa ovim slučajem nije politički i pozvala premijerku Srbije Anu Brnabić da kao pripadnica LGBT zajednice zaštiti njenog sina i sve pripadnike zajednice, da se ovakve scene više ne bi dešavale.

„Samo želim da moj sin može slobodno da šeta ovim gradom i da apelujem na roditelje da nije bitno koje su im seksualne orijentacije deca, da stanu uz svoju decu“, poručila je Malinović i dodala da je ona majka koja je ponosna na svog sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari