Pripadnici oružanih snaga Sirije otvorili su juče vatru na učesnike antivladinih demonstracija u Damasku i gradovima širom države, navodi Bi-Bi-Si pozivajući se izjave opozicionih aktivista. Postoje navodi da su ti protesti bili najveći od izbijanja narodne pobune protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada u martu. Navodno je demonstriralo milion ljudi.


Demonstracije su održane na nekoliko mesta, uključujući gradove Homs, Deru, Deir el-Zur i Idlib. Aktivisti Sirijske lige za odbranu ljudskih prava procenjuju da je na ulice Damaska izašlo oko 20.000 ljudi, dok je organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila da su u prestonici ubijena dva demonstranta, dok je u Zeiru el-Zuru stradalo najmanje troje Sirijaca.

Neimenovani izvor izjavio je za Bi-Bi-Si da su u Deri ubijena dva člana iste porodice. Izgledalo je kao da smo u paklu, pucnjava je bila žestoka, kazao je on. Državna novinska agencija Sana saopštila je da su naoružani ljudi otvorili vatru na pripadnike snaga bezbednosti i stanovnike pojedinih četvrti Damaska. Sirijske vlasti i dalje onemogućavaju pristup državi inostranim izveštačima zbog čega ne postoji mogućnost provere različitih tvrdnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari