Pulmolog: Male boginje potencijalna opasnost, nevakcinisani će skoro sto posto oboleti 1Foto: Printscreen/RTS

Treći slučaj malih boginja u Srbiji otkriven je kod dečaka starog osam godina, koji nije vakcinisan, a doktorka Snežana Rsovac, pulmolog sa Dečje klinike u Tiršovoj potvrđuje za RTS da uvek postoji opasnost od epidemije.

„Male boginje spadaju među najkontagioznije, znači najlakše se šire i u kontaktu, skoro pa je 100 odsto da će onaj ko nema zaštitu oboleti“, ističe Rsovac.

MMR vakcina za male boginje, navodi, ima najveći stepen zaštite, skoro 99 odsto.

„To znači da će od 100 dece 99 sigurno imati jako dobar imunološki odgovor i sprečiti u kontaktu sa uzročnikom malih boginja, virusom, da dođe do razbuktavanja. Mislim da mi moramo biti na neki način edukatori, promoteri nekih saznanja“, smatra Rsovac, piše RTS.

Koji su simptomi malih boginja

Bolest najčešće počinje, objašnjava doktorka, jako visokom temperaturom, konjuktivitisom, znači crvenilom očiju, suzenjem nosa, bolom u grlu, zatim počinje da se pojavljuje ospa koja je karakteristična za male boginje, jako brzo se širi i dolazi do borbe organizma.

„Veliki je postotak razvoja komplikacija, upala pluća, preko 40 odsto po nekim literaturama, negde i do 50 odsto, upale srednjeg uha veoma su česte, preko 60 odsto kod male dece. To sve prolongira, to su bakterije koje se nadovezuju i takva deca su zaista vitalno ugrožena“, upozorava Rsovac.

Da li dete sa povišenom temperaturom treba da putuje

Kada je reč o putovanjima i koliko je bezbedno povesti dete koje ima povišenu temperaturu, doktorka objašnjava da sve zavisi od uzrasta i od toga koliko je dete po proceni pedijatra bolesno.

„Ako je zaista takva situacija da je visokofebrilno, odložite putovanje. Ukoliko postoji mogućnost da je dete dobro kondicionirano, imate terapiju na koju dobro počinje da reaguje, ne idete negde daleko, put je na neki način kratak i može se kontrolisati situacija i na mestu zimovanja, odredišta, onda je moguće i povesti dete koje je započelo terapiju“, zaključuje Rsovac.

Teži oblici velikog kašlja pojavljuju se sporadično

Ona kaže i da se sporadično pojavljuju teži oblici velikog kašlja, ali da u ovom trenutku nemaju pacijenta koji bi zahtevao da bude hospitalizovan.

Ipak, naglašava da je bakterija stalno prisutna, da se zimi lakše prenosi i poziva roditelje da dovedu decu na vakcinaciju. Upozorava na opasnost od epidemije malih boginja i navodi da je skoro sto odsto sigurno da će nevakcinisani oboleti.

Snežana Rsovac je u Jutarnjem programu rekla da se sporadično pojavljuju teži oblici velikog kašlja, koji zahtevaju da se deca hospitalizuju i da se nastavi sa lečenjem u bolničkim uslovima.

„U odnosu na period od pre tri-četiri nedelje, mi u ovom trenutku nemamo pacijenta koji je zahtevao u prethodnih dva-tri dana da bude hospitalizovan zbog velikog kašlja. Tako da to osciluje, ne mogu reći, bakterija je stalno prisutna, zimi se lakše prenosi zbog zatvorenog prostora i nadam se da će sa lepšim vremenom i izlaskom napolje doći i do toga da se smanji broj, a ujedno da ćemo svim ovim apelima uspeti da podignemo svest kod roditelja da se odazovu vakcinaciji“, ističe doktorka.

Ponavlja da je vakcinacija od velikog kašlja, zbog kojeg su četiri bebe preminule prethodnih meseci, obavezna po zakonu i navodi da je to polivalentna vakcina.

„Acelularni oblik se prima za bordatelu pertusis, koji izaziva veliki kašalj, od drugog meseca u tri doze u prvoj godini života, znači između drugog i šestog meseca života i prva revakcinacija u drugoj godini života i treća, odnosno druga revakcinacija pre polaska u školu, znači u sedmoj godini života“, navodi Rsovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari