Puste ulice na Slaviji, čuju se samo cvrkut ptica i vetar: Beograd pokazao svu svoju lepotu na Uskrs (VIDEO/FOTO) 1Foto: Radmila Marković/Danas

Mnogi su iskoristili uskršnje praznike da četiri slobodna dana provedu van gradske vreve i gužve, te je Beograd danas bez sirena, škripe guma, vike, nervoze, ljudi. Miran je i čist. Pun raspevanih ptica. Takoreći, kao da je izronio onaj stari, koji u svojim pričama pominju bake i mame. Posebno naglašavajući taj april, „kad pukne proleće u tek olistalim krošnjama“.

Retki su pešaci, a još ređi putnici u gradskom prevozu. U samom centru, na Slaviji, gde se drugim danima prolamaju i mešaju razni zvukovi, danas je bilo milina čuti crvrkut ptica.

Prizor je neverovatan. Potpuno prazan kružni tok. Nema, čak, ni autobusa, trolejbusa, tramvaja. Kao da je sve stalo.

Puste ulice na Slaviji, čuju se samo cvrkut ptica i vetar: Beograd pokazao svu svoju lepotu na Uskrs (VIDEO/FOTO) 2
Foto: Radmila Marković/Danas

Ka Terazijama, takođe, je prazno. Još od ranog jutra. Onog aprilskog, beogradskog prazničnog jutra, koje na poklon dobijaju žitelji ovog grada, kada sve utihne i prestane da radi.

Najređi prolaznici kažu da su mogli u tom miru da čuju i najtiši šapat Duška Radovića.

Ovakvi dani služe valjda da nas prenu, zaustave trk u kojem smo stalno, i pokažu Beograd koji je uvek tu, sakriven ispod guma miliona automobila i još više đonova cipela i patika.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Uskrs po Julijanskom kalendaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari