Putin dolazi u Srbiju na veliku vojnu paradu za Dan primirja

Ostavite komentar


  1. Posto vecina Srba veruje da su nam Rusi najvise pomogli u Prvom svetskom ratu, normalno je da Putin bude ovde na proslavi godisnjice proboja Solunskog Fronta i kraja rata. Naravno, najvise su nam pomogli Francuzi, ali bogami i Nemci — Solunskog Fronta ne bi bilo da Nemacka vrhovna komanda nije sprecila Bugare da osvoje Solun pocetkom 1916 g. U toku 1918 g. najvise vojnika na Solunskom Frontu bilo je iz Grcke, zatim Francuske, Engleske, Italije i Srbije. Nijednog Rusog vojnika nije bilo.

    1. Gospodine Lekiću, ne želeći da ulazim u poređenja sa današnjim prilikama i u bilo kakve prizemne političke stavove, zgrešili ste u odnosu na carsku Rusiju, nipodaštavajući njenu ulogu u pomoći Kraljevini Srbiji 1914-1917, prenebregnuvši veoma mnogo činjenica koje ste prnebregli:
      1. na sam napad Ausgrougarske i apel Regenta Aleksandra caru Nikolaju II da zaštiti Srbiju, odgovor je bio trenutno pozitivan; „Rusija neće Srbiju ostaviti samu…“ i naredba o mobilizaciji četiri vojna okruga (cela evropska Rusija) radi pritiska na AU da spreči njen napad punom snagom,
      2. 120.000 pušaka je stiglo u početku Cerske bitke,
      3. masovna individualna i društvena sanitetska pomoć Srbiji, u Niš i Valjevo stižu već tokom avgusta prve ekipe (Sofoterov, Sičev….)
      3. svakodnevne pošiljke dunavskim putem po 40 tona ljudske i stočne hrane,,
      4. 50.000 zimskih šinjela-bundi za vojsku, 20 topova
      sa municijom…
      I tako Dunavom svakodnevno od 1. avgusta 1914 do oktobra 1915 pod komanom kontradmirala Vesjolkina.
      5. hvala Rusiji za neuspeli očajnički pokušaj da se svojom VII Armijom 1915 izvrši desant na Crnomorskoj obali, propao zbog od strane Engleza propuštenih nemačkih bojnih brodova Goeben i Breslau kroz Dardanele 1914 kojima su stekli nadmoć u Crnom moru,Kada je taj plan propao, potražili su ud Rumunije dozvolu da pređu preko njene teritrorije, što je ona odbila,
      6. ultimatum Saveznicima da pomognu srpskoj vojsci izbegloj na jadransku obalu da se spase evakuacijom uz pretnju izlaska iz rata,
      7. celokupnim opremanjem i snabdevanjem dve divizije Srpskog dobrovoljačkog korpusa u Rusiji 1916,
      8. Sanjem jedne divizije sa dvre brigade (četiri puka) 1916 na Solunski front.
      Rusija se raspala u svome unutrašnjem ratu započetom 1917 i komunističkim (Trocki_lenjin) Brst-Litovski ugovorom o prestanku rata 1917). Rusija jed ušla u rat nespremna i u jeku društvenih i vojnih reformi kojed su trebale da budu završene 1917, kada bi ona bila spremna. Tako je Carska Rusija, ulazeći u rat nespremna radi spasa Srbije samu seme osudila na propast, međusobne pokolje, ubistvo carske Porodice, 70 godina Staljinovog terora i gulaga i zato niko od nas Srba, NIKADA ne sme reći ono što ste Vi kazali, jer bez svega onoga što sam naveo, Srbije ne bi ni bilo.
      Mir pepelu Svetome Caru Nikolaju II Romanovu i njegovoj nedužnoj porodici (supruga, sin i kćeri), mir pepelu hrabrim ruskim vojnicma koji su bili sa nama dok im se država nije raspala, mir pepelu hrabrim ruskim doktorima i doktorkama, medicinskim sestrama i drugom osoblju koje je bilo sa nama 1914-1915 i u strašnoj epidemiji tri tifusa,
      mir pepelu ruskoj Aleksandrijskoj bolnici koja je u Nišu ostala sa 6.000 srpskih ranjenika da ih zaštiti od Bugara, pa potom i sama od njih pretrpela Golgotu.
      Nadam se da ste uvideli svoj slučajni greh iz nepoznavanja Istorije.

      1. Pa ako ste takav istorijski strucnjak, zasto niste pomenuli najkontretniju pomoc od strane Zapadnih saveznika u kriticnom trenutku za srpsku vojsku? Tri francuske pesadijske divizije (156., 122. i 55.) kao i 10. Irska (Britanska) divizija su prodrle u Makedoniju iz Soluna u oktobru 1915 da bi uspostavili kontakt sa srpskom vojskom. Nazalost, snage vojvode Bojovica su se povukle pred nadirucim Bugarima kad su saveznici bili samo 15 km od njih kod Krivolaka. Ali saveznici su zaustavili bugarsko napredovanje u bici kod Kosturina. Inace bi Bugari stigli na Kosovo i prekinuli povlacenje nasih snaga preko Albanije. Oko 3,000 britanskih i francuskih vojnika je poginulo da bi spasli Srbe. Znam da to nasi rusofili to ne vole da cuju i da vise vole da trabunjaju o „svetom caru“ Nikolaju.

  2. Хвала на подршци председника Русије, а ми ћемо показати најсавременије домаће наоружање.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.