Šestodnevno slavlje, kojim će sledeće nedelje biti obeleženo 40 godina od kada je pukovnik Moamer Gadafi stupio na vlast, definitivno će predstavljati prekretnicu u Libiji, navodi se u medijima i dodaje da će ceremonije pod nazivom „Slavite Libiju“ takođe predstavljati konačni raskid ove zemlje sa mračnom prošlošću žigosanom terorističkim zločinima. Novac nije problem za državu bogatu naftom.

 Za tu priliku angažovane su neke vodeće kompanije u svetu koje se bave organizacijom ovakvih događaja, a nekada zatvorena zemlja sada prima nezapamćeni broj stranaca. Armija radnika je angažovana da počisti ulice, popravi puteve i uredi zelene površine libijske prestonice uoči proslave 40-godišnjice Gadafijeve vlasti.

Ulice libijske prestonice preplavljene su zelenim zastavama, a Zeleni trg je pun balona s likom Gadafija iz mladosti. Fotografije libijskog lidera predstavljene su i na mnogobrojnim bilbordima na kojima su ispisani i slogani kao što je „Čast je živeti u tvojoj zemlji“ ili „Bez tebe nemoguće se ne bi moglo dogoditi“. Ipak, kako navode dobri poznavaoci tamošnjih prilika, slavlje mogu zaseniti izvesni problemi. Jedan od njih je taj što će Abdul Baset Ali al-Megrahi, Libijac optužen za slučaj Lokerbi biti glavni gost na zabavi.

Na ceremoniju su pozvani lideri svih zemalja sveta, a očekuje se da će se odazvati njih 60 ili 70. Između ostalih, najavljeno je prisustvo većine afričkih lidera, ruskog premijera Vladimira Putina, francuskog predsednika Nikole Sarkozija i španskog kralja i kraljice, kao i italijanskog premijera Silvija Berluskonija. Međutim, SAD i Veliku Britaniju će zbog spora oko Al Megrahija na slavlju predstavljati samo ambasadori.

U veličanstvenim rimskim ruševinama na obalama Mediterana u Leptis Magni i Sabrati biće održani koncerti u arapskom i zapadnjačkom stilu. U pustinjskoj oazi Gadames biće priređen šou sa 1.000 kamila, a u Tripoliju će 400 izvođača pred 300.000 gledalaca predstaviti libijsku istoriju. Istorijske prilike Afrike dočaraće i 800 francuskih igrača u afričkim kostimima, a sa dva broda na obali će biti ispaljen vatromet. Kontigenti iz 18 zemalja će izvesti vojne parade na Zelenom trgu, gde su nekada bili održani revolucionarni mitinzi. Veliki deo večernjeg programa biće izveden na pozornici od 3.000 metara kvadratnih koju montira stotinu britanskih radnika.

Organizatori, takođe, navode da je ovo jedan od najambicioznijih projekata na kojima su radili. Međutim, kako su naglasili, njihov trud da što bolje prirede slavlje može biti osujećen raznim okolnostima. Jedna od njih jeste praznik Ramadan, ali će vlasti ipak morati zapadnim diplomatama da dozvole da jedu i piju i tokom dana. Problem može predstavljati i prisustvo sudanskog predsednika Omara al Bašira, koga Međunarodni krivični sud krivi za ratne zločine. Organizatori su kao jedan od problema naveli i samog Gadafija, budući da je poznat kao prilično nepredvidljiv. Tako može da im pokvari planove ukoliko na primer odluči da održi dvočasovni govor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari