– Premijeru filma hteo sam da održim među prijateljima. Zato ne Brisel, nego Beograd, izjavio je poznati ruski reditelj Nikita Mihalkov povodom toga što će njegov novi film „Sunčanica“ beogradska publika videti prva na svetu. Ne može se odoleti utisku da Mihalkov dolazi kao prethodnica ruskog predsednika Putina, u ovom mesecu važnom za slobodu Beograda, za koju je opet veoma bitna i Crvena armija.


Ali politika je varljiva – kako se i pokazuje u Mihalkovljevom „Varljivom suncu“ i o čemu svedoče svojevremene glasine o njegovim predsedničkim ambicijama – te je ostavimo po strani i vratimo se umetnosti. A Mihalkov je nesumnjivo u većini svojih filmova istinski umetnik, posebno kada se oslanjaju na rusku literaturu. Neprevaziđen je njegov „Oblomov“ po Gončarovu, a „Mehanički pijanino“ po „Platonovu“ verovatno je jedan od najlepših Čehova na velikom platnu.

Umetničku crtu Mihalkov duguje i svojoj porodici. Njegov otac Sergej bio je pisac za decu i poznat kao autor himni Sovjetskog Saveza i Rusije. Majka Natalija Končalovska bila je pesnikinja, a njeno prezime uzeo je sebi Nikitin stariji brat, takođe, poznati ruski reditelj – Andrej. Zanimljivo je da je Mihalkov karijeru započeo kao glumac, da bi potom završio režiju, ali se nije odrekao glume. Osim u pozorištu i na filmu kod drugih reditelja, pa i kod svog brata, igrao je u gotovo svim svojim filmovima. Pored pomenutih treba istaći: „Žestoku romansu“, „Oči čornie“ (sa Marčelom Mastrojanijem u glavnoj ulozi, za koji je Mastrojani dobio nagradu u Kanu, a bio je nominovan i za Oskara), pa „Urgu“, za koju je Mihalkov dobio Zlatnog lava, dok je za „Varljivo sunce“ dobio i Zlatnu palmu i Oskara. Do 2000. ovo je bio i film sa najvećom zaradom u istočnoj Evropi. „Sibirski berberin“ bio je, po rečima Mihalkova, posveta ruskim carskim oficirima, a da je ova vrsta angažmana urodila plodom, svedoči i Ruska državna nagrada, kao i spekulacije o njegovoj političkoj karijeri. Međutim, umesto za predsednika države kandidovao se i izabran je za predsednika Ruskog društva kinematografa, a našao se i na čelu Moskovskog filmskog festivala.

Za film „12“, nastao po ugledu na holivudski „12 porotnika“, ponovo je nominovan za Oskara i za venecijanskog Lava. Usledio je „Egzodus: Varljivo sunce 2“, koji kritika na Zapadu naziva „proputinovskim“. Mihalkov je prošle godine ovenčan i nagradom „Aleksandar Lifka“ Palićkog festivala, a pre toga dobio je i najviše priznanje Jugoslovenske kinoteke – Zlatni pečat.

Rođen je 21. oktobra 1945. u Moskvi. Iz prvog braka sa glumicom Anastasijom Vertinskajom ima sina Stepana, a iz braka sa Tatjanom, bivšom manekenkom, ima sina Artema i kćeri Anu i Nađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari