Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Ruma, odžanoj u četvrtak, verifikovana su 43 odbornička mandata, izabran predsednik Skupštine Nenad Borović (DS), zamenik predsednika SO Vladimir Maletić (SPS) i sekretar Pavle Marojević (LDP).

Vladajuća koalicija sačinjena od DS koja ima 16 odborničkih mandata, G17 plus i LSV sa po dva i SPS-PUPS sa tri odbornika ima većinu od 43 odbornička mesta u Skupštini. Pri izboru predsednika Skupštine Nenada Borovića, koji je dobio 36 glasova, za njegov izbor glasali su i opozicioni odbornici DSS – NS koji imaju šest odbornika, ali i deo od osam odbornika Tomislava Nikolića.

Šef odborničke grupe SRS Aleksandar Martinovićtražio je od najstarijeg odbornika Radislava Novakovića (PUPS) da odloži sednicu, jer Opštinska izborna komisija nije podnela izveštaj o proteklim vanrednim lokalnim izborima, koji su održani 9. novembra. Prema mišljenju Martinovića povređen je poslovnik o radu, ali i izborni zakon. Pošto su se odbornici vladajuće većine – njih 23 izjasnili protiv ovog predloga, Skupština je nastavila sa radom, a Martinovićje najavio pokretanje sudskog spora pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici, zbog povrede poslovnika, ali i neregularnosti u konstituisanju Skupštine opštine Ruma.

Izbor predsednika, njegovog zamenika i Opštinskog veća obaviće se na sledećoj sednici, pre kraja godine, kada će odbornici usvojiti i budžet opštine Ruma, koji je pripremilo Privremeno veće sa predsednikom ovog organa Nenadom Borovićem na čelu. Da podsetimo, Ruma je u dva navrata imala priveremene mere, a poslednje su uvedene proletos nakon izbora jer se Skupština nije konstituisala u zakonski predviđenom roku, pa su održani vanredni lokalni izbori početkom novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari