Radmila Petrović: Gde su javne ličnosti na protestu ispred Informera, gde je RTS? 1Foto: Printscreen/K1 Televizija/YouTube

Protest organizacije „Ženska solidarnost“ koji je tokom vikenda održan ispred redakcije „Informera“, a zbog objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem, podržala je i poznata pesnikinja mlađe generacije Radmila Petrović. Govoreći o položaju žena u našem društvu ona kaže da razloga za pobunu ima više i da je potrebno kroz zakone poboljšati zaštitu žena u Srbiji.

„Ko će da pozove narod na pobunu ako ne pesnikinje, pesnikinje su uvek bile revolucionarne“, konstatuje Petrović na početku razgovora za N1.

Prema njenim rečima, razlozi za žensku revoluciju u Srbiji su brojni – od toga kako vas vaspitavaju, da ćutite i trpite, od toga kako su živele vaše bake, prabake, kako živi vaša majka… „Nek’ se svako u Srbiji pita kako živi njegova majka, kako živi njegova sestra – to su koreni, to su koreni ovog protesta“, poručuje Petrović.

„Ako zađemo malo dalje, kanadski Ustavni sud je jednom presudio da žena nije ljudsko biće. U šestom veku su odlučivali muškarci da li mi imamo ili nemamo dušu…Vidite kako smo tretirane u medijskom prostoru kada se desi neko nasilje – naslovi su senzacionalistički, institucije ne štite žene, žene nisu dovoljno cenjene u ovom društvu. Mi to svi dobro znamo“, navodi pesnikinja.

Za protest ispred „Informera“ kaže da je bio samo okidač. „Negde mora da se postavi granica, negde moramo da kažemo dotle smo trpele – a dalje više ne možemo. Prosto, nemamo više kapaciteta da trpimo“.

Ona ističe i da je na protest trebalo da dođe predsednik Srbije, kao i sve javne ličnosti Srbije, jer svi imaju majku, sestru ili suprugu.

„Gde je ovde javni servis koji plaćaju i građanke Srbije, da pokaže kakvo je raspoloženje naroda, da prenese poruku žena – tamo rade žene u tom javnom medijskom servisu, ali naravno odlučuju muškarci, zato javni medijski servis ovde nije“, navodi Petrović.

Upitana šta dalje, odgovara jednom rečju – „revolucija“.

„Da se pojača zakonski okvir kada je u pitanju zaštita žena, strože kazne za nasilnike, brža reakcija policije da policija ne dolazi posle tri sata, da se menja mentalitet, da žene promene svoj stav, da ojačaju, da prosto više ne trpimo“, poručuje Radmila Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari