Najave da će subotička fabrika vagona Bratstvo biti prodata beogradskoj firmi Metaleks izgleda da su bile bez osnova, kažu radnici Bratstva, koji su i dalje u štrajku, tačnije od 12. februara.

Oni su zbog toga juče novinarima saopštili da nemaju nameru da prekidaju štrajk ukoliko vlasnik i dalje ostaje Vladimir Delić. Prema rečima Marka Skenderovića, predsednika štrajkačkog odbora, očito je da sa sporazumom koji je Vladimir Delić potpisao sa vlasnikom Metaleksa o prodaji nešto „nije u redu“, jer sve stoji, iako su i grad, i republička vlada i Agrobanka spremni da pomognu kako bi se proizvodnja ponovo pokrenula.

Nezvanične informacije koje su zaposleni u Bratstvu dobili, govore da neće biti kupoprodaje, a na to upućuje zaključak i da je Delić postavio novog direktora Dušana Tešanovića. Istovremeno, deo menadžmenta koji je sa radnicima bio zajedno u štrajku, „prešao je na stranu vlasnika i direktora“, kažu radnici. Oni su najavili da će zatražiti da se generalnom direktoru zabrani ulazak u fabriku, jer se još ništa ne rešava povodom njihovih zahteva, a glavni su isplate zaostalih zarada i doprinosa.

– Poslednja plata koju smo primili bila je 31. decembra prošle godine kada smo dobili po petnaest hiljada dinara, i to na ime oktobarskih zarada. Radni staž nam nije uplaćen četiri godine, vlasnik nam duguje plate i iz 2005. i 2006, a krajem juna prestaje nam i osiguranje – kaže Marko Skenderović.

Štrajkački odbor je zakazao sastanak radnika u ponedeljak, na kojem bi trebalo da se izjasne jesu li za to da sa starim vlasnikom Vladimirom Delićem rade još pet godina bez plate, ili da se traži prodaja ili stečaj fabrike.

Inače, dugovi Bratstva od privatizacije 2004. do sada iznose oko 10 miliona evra, a radnici postavljaju pitanje ko je uzeo novac koji su oni zaradili dok je fabrika radila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari