Radno vreme prodavnica, pijaca i pošta tokom novogodišnjih i božićnih praznika i gde će biti besplatno parkiranje 1Foto: Shutterstock/1000 Words

Od 31. decembra radno vreme pijaca, pošte, prodavnica i tržnih centara biće promenjeno zbog novogodišnjih i božićnih praznika, dok će parkiranje u zoniranim delovima Beograda biti besplatno.

Gradskom odlukom Sekretarijata za privredu grada Beograda regulisano je radno vreme trgovinskih i zanatskih radnji na teritoriji grada tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Prema odredbama te odluke privredni subjekti, koji obavljaju zanatske i trgovinske delatnosti, radiće prema sledećem rasporedu:

– 31. decembra, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi…), moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati;

– 1. januara 2024. godine (Nova godina, ponedeljak), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni;

– 2. januara, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati;

– 6. januara (Badnji dan, subota), dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi…), moraju da rade najmanje od 9 do 18 sati;

– 7. januara (Božić, nedelja), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni.

Na dan državnog i drugog praznika (1, 2. i 7. januar 2024. godine) nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo, pretežno neprehrambenog asortimana, i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 0 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

„Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena, istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika“, navodi se u saopštenju Sekretarijata za privredu grada Beograda.

Dodaju i da svi trgovinski i zanatski objekti u dane novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti otvoreni i raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.

Radno vreme pijaca tokom praznika

Zelene pijace, u nedelju 31. decembra radiće uobičajeno, od 6 do 19 časova, dok 1. i 7. januara (ponedeljak i nedelja) neće raditi.

Pijace „Zemun“, „Banovo brdo“, „Bele vode“, i „Dušanovac“ 1. i 7. januara (ponedeljak i nedelja) radiće skraćeno od 6 do 14 časova.

Dok će 2. januara (utorak) sve zelene pijace raditi od 6 do 14 časova.

Otvoreni tržni centar Miljakovac „Beogradski buvljak“ 1. i 7. januara (ponedeljak i nedelja) neće raditi, dok će 2. januara (utorak) raditi od 6 do 14 časova.

Na pijaci „Dušanovac“ prodaja iz vozila neće se vršiti 31. decembra, 1. i 6. januara (ponedeljak i subota), dok će ova pijaca 7. januara (nedelja) raditi uobičajeno od 6 do 19 časova.

Pijaca cveća „Krnjača“ neće raditi 1. i 7. januara (ponedeljak i nedelja).

Pijaca „Palilula“ će 31. decembra (nedelja) raditi od 7 do 20 časova, dok 1. i 7. januara (ponedeljak i nedelja) neće raditi, a 2. januara (utorak) će raditi od 6 do 14 časova. U subotu, 6. januara, radiće od 7 do 18 časova.

Garaža na pijaci „Palilula“ neće raditi 1. i 7. januara (ponedeljak i nedelja), 2. januara (utorak) radiće do 15 časova, dok će 6. januara (subota) raditi do 19 časova.

Parking na pijaci „Zemun“ 1, 2. i 7. januara (ponedeljak, utorak i nedelja) radiće od 00 do 24 časa.

Parking na pijaci „Zeleni venac“ neće raditi 1. i 7. januara (ponedaljak i nedelja), dok će 2. januara (utorak) raditi do 15 časova.

Parking na pijaci „Dušanovac“ radiće 1, 2. i 7. januara (ponedeljak, utorka i nedelja) od 6 do 15 časova.

Radno vreme tržnih centara i marketa za praznike

Većina tržnih centara u Beogradu će 31. decembra i 6. januara raditi skraćeno do 18 časova, dok 1. i 7. januara neće raditi. Ostalih dana radiće po redovnom radnom vremenu.

Sinepleks bioskopi će 31. decembra i 6. januara raditi od 11 do 16 časova, a 1, 7. i 8. januara od 15 do 23 časova.

Sve prodavnice trgovinskih lanaca Lidl, Super Vero, Univereksport, Maksi, Mega Maksi i Šopengo, Dis, Idea, Roda, Merkator i Gomeks neće raditi 1. i 7. januara, dok će 31. decembra i 6. januara raditi skraćeno do 18 časova.

Pet odabranih prodavnica – Idea Dorćol, Idea London, Idea Kopaonik i obe Idea prodavnice na Zlatiboru, će u ponedeljak, 1. januara, raditi po redovnom radnom vremenu.

Praznično radno vreme Pošta Srbije

Na državni praznik – Nova godina, 1. i 2. januara, i na verski praznik Božić, 7. januara 2024. godine, radiće dežurne pošte.

Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošte na graničnim prelazima Batrovci, Horgoš i Čukarka i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, radiće non-stop.

U ponedeljak 1. januara i u nedelju 7. januara, u Beogradu dežuraće Glavna pošta, pošta u Bulevaru Vudroa Vilsona bb („Zimska bajka”) i pošta na aerodromu Nikola Tesla.

Izuzev pošte na graničnom prelazu Sremska Rača, radiće pošte na svim administrativnim i graničnim prelazima.

U utorak, 2. januara, biće otvorene 64 pošte u celoj zemlji, u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima.

Radiće pošte u tržnim centrima u Beogradu, Pančevu i Kragujevcu, pošte u „Univereksport” objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu, Somboru i Apatinu, u „Roda” objektima u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, pošte na Zlatiboru i Kopaoniku i na graničnim i administrativnim prelazima, i druge dežurne pošte.

U nedelju 31. decembra i u subotu 6. januara, pošte sa celodnevnim radnim vremenom radiće skraćeno, do 17 časova. Pošta 11161 Beograd 16 u Bulevaru Vudroa Vilsona bb „Zimska bajka”, 31. decembra, radiće od 13 do 19 časova, saopštili je Pošta Srbije.

Besplatno parkiranje za vreme praznika u Beogradu

JKP „Parking servis“ neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada tokom novogodišnjih i božićnih praznika, 1, 2. i 7. januara 2024. godine, kada će biti zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate.

U subotu, 30. decembra 2023. godine, i subotu, 6. januara 2024. godine, poslovnice Korisničkog servisa i kol centar radiće do 14 časova.

„Od srede, 3. januara, i od ponedeljka, 8. januara 2024. godine, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu“, piše u saopštenju JKP „Parking servis“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari