Radomir Lazović: Ne davimo Beograd, uprkos zabrani, u subotu šeta u znak podrške LGBT 1Prajd u Beogradu, septembar 2019. (arhiva) Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na organizatorima Evroprajda je da odluče šta misle da je najbolje u svakom smislu, a na nama da podržimo. Mi smo svakako tu i uz njih kao što smo uvek bili – kaže za Danas narodni poslanik, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd u odgovoru na pitanje da li će taj pokret pozvati građane u subotu na ulicu, uprkos zabrani šetnje u okviru manifestacije Evroprajd u Beogradu.

Kako dodaje, „nema to uostalom ni veze toliko sa Evroprajdom koliko sa osećanjem duboke nepravde da je pojedincima u našem društvu dozvoljeno gotovo sve, a da se ugroženoj grupi zabranjuje Ustavom zagarantovano pravo na okupljanje“.

– Ako danas ne podržite ovaj protest, okupljanje i šetnju LGBT osoba, sutra nećete moći da protestujete za čist vazduh ili protiv siromaštva. Ne brinite, naći će vlast način da svakoga ko joj smeta proglasi nenormalnim – zaključuje naš sagovornik.

Radomir Lazović: Ne davimo Beograd, uprkos zabrani, u subotu šeta u znak podrške LGBT 2
Foto: Ne davimo Beograd

Pokret Ne davimo Beograd je saopštio da osuđuje odluku policije da zabrani Evroprajd, i zahteva da se, kako piše u saopštenju, svim našim građanima omogući da slobodno slave svoju različitost, održavaju manifestacije koje oni smatraju da su važne, na način na koji oni smatraju da treba, ukoliko nikoga ne ugrožavaju i ne pozivaju na mržnju, kao što Evroprajd svakako ne radi.

„Oko ljudskih prava nema kompromisa. Borba za solidaran i slobodan grad jeste ono čemu svakodnevno težimo, i to su osnovne vrednosti bez kojih nema istinske promene u našem društvu”, izjavio je šef odborničke grupe Ne davimo Beograd i koalicije MORAMO, Dobrica Veselinović.

Napominje se da pokret Ne davimo Beograd podržava kontinuiranu borbu za ljudska prava kako na ulici, tako i u institucijama.

– Slobode i prava, a naročito prava manjina, nisu poklonjene nego su kroz dugu borbu izborena civilizacijska dostignuća. LGBT+ pokret još od 1969. godine i Stounvolskih pobuna u SAD-u predstavlja pokret koji se bori za solidarnost, slobodu, ljubav, jednakost. Upravo ove vrednosti zastupa i Pokret Ne davimo Beograd još od svog osnivanja. Borba za solidaran i slobodan grad jeste ono čemu svakodnevno težimo, i to su osnovne vrednosti bez kojih nema istinske promene u našem društvu. Niko nije slobodan, dok svi nismo slobodni! Vidimo se u subotu da se zajedno borimo za solidarno društvo po meri svih nas – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari