Radost je plod duha 1

Četvrtak, 12. avgust: Koprivnica, maleno selo nedaleko od Raške koje je verovatno dobilo naziv po koprivi, mada ih ja tamo nikad nisam videla, rodno je mesto najveće srpske heroine Milunke Savić.

Ono je umnogome predodredilo put ove velike žene, a to i sam njegov naziv potvrđuje. Izreka kaže neće grom u koprive, pa ako ste iz Koprivnice, to će pomoći da iako vas neprijateljski metak pronađe devet puta – preživite, baš kao naša Milunka. Kopriva je puna gvožđa, a kako naviknuta da bude među gvožđem našla se u Gvozdenom puku. Drugačije nije ni mogla, bila je i ostala tamo gde su najbolji, među velikanima.

Danas, kad u Koprivnici nema stanovnika, ovo mesto pohode zaljubljenici u istoriju, Milunku i kulturu. Bilo je tako i jednog sunčanog avgustovskog četvrtka. Gospođa, istaknuta kulturna radnica, njeni unučići i mi domaćini uputili smo se makadamskim neasfaltiranim putem koji vijuga između brda, livada i neokresanog drveća da dečici ispričamo priču o teti vojniku, a mi stariji da se još jednom poklonimo našoj voljenoj ratnici. Tu u kući Savića susreli smo se i sa tradicijom, jer etnološka postavka koja se pod ovim krovom nalazi govori o životu na selu ispod Kopaonika do polovine 20. veka.

Petak, 13. avgust

Sledeći dan je izgledao sasvim obično. Ispravka! Dan ne može biti običan kad radite u jednom spomeniku i još među knjigama. Svakodnevno se na takvom mestu susrećete sa brojnim nevidljivim likovima koji vuku za rukav i nude da vas inspirišu.

Sedište Centra za kulturu Gradac nalazi se u Kući Kursulića, koja je 1988. godine proglašena za kulturno dobro. Stara gradska kuća ugledne preduzetničke porodice izgrađena je krajem 19. veka. Imala je čast da tokom svog dugogodišnjeg trajanja ugosti Vladu Kraljevine Srbije i to od 31. oktobra do 12. novembra 1915. godine. Raška tada postade prestonica, a u ovoj kući su boravili regent Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić i dr. U teškim, ratnim danima, ovde su doneli neke sudbonosne odluke o kojima se i dan-danas priča.

Postavku koja o ovom događaju govori obišao je tog petka mladi bračni par iz Beograda i sa sobom poveo svoju bebu da još u stomaku čuje samo jedan mali segment iz domaće istorije, a uči se najbolje još u majčinom stomaku.

Subota – Nedelja, 14 – 15. avgust

Stigao je vikend, pa šta? Oni koji se bave kulturom i kulturnim događajima znaju da u njihovoj sedmici posle petog dana ne postoji međa. Svi dani su ravnopravni. Subotom i nedeljom brojni zaljubljenici obilaze muzejske sadržaje Centra za kulturu Gradac: Spomen-sobu Raška ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine, Memorijalnu sobu Milunke Savić u Jošaničkoj Banji i Rodnu kuću Milunke Savić u Koprivnici. Tako je bilo i ovog. U nedelju je počeo i najveći kulturni događaj – Raške duhovne svečanosti. Otvorena je izložba fotografija čuvenog Brajana Rašića – Svedok slave i promovisana knjiga Vojislava Pantića Jazz face. Radost je otpočela, a nastaviće se već sutra.

Ponedeljak, 16. avgust

Važan momenat u delovanju Centra za kulturu „Gradac“ je kultura za decu. Program prilagođen najmlađima organizuje se tokom čitave godine i na Raškim duhovnim svečanostima. Na gradskom trgu, kojim dominira Crkva Svetog Arhangela Gavrila (19. vek), organizovana je radionica mozaika pod vođstvom Ljiljane Rivić. Kockice su se nizale iz milimetra u milimetar, iz dana u dan. Mališani su još na početku otvoreno pokazali zadovoljstvo zbog ovog događaja. Istovremeno, međusobno ćućoreći otkrili su i žal što će se ova igra kroz koji dan prekinuti. Najveća sreća je postignuta, deca su zadovoljna, a sa njima i mi. Uspeli smo da im na najbolji način organizujemo vreme daleko od mobilnih telefona.

Utorak, 17. avgust

Neizostavni deo života su i neki malo teži dani. Takav je bio protekli utorak u Raški, jer ju je napala sedma sila. Nije bilo lako izboriti se. Međutim, mesto koje ima čime da se podiči, koje prebiva u zagrljaju triju reka, Ibar, Raška i Trnavska, spremno je uletelo u borbu prsa u prsa. U pomoć je pritekla i Milunka, jer je nakon obilaska brojnih znamenitosti grupa novinara posetila i Memorijalnu sobu Milunke Savić u Jošaničkoj Banji. U okviru Memorijalnog kompleksa 9. oktobra 2020. godine otvorena je prva stalna izložbena postavka posvećena najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja. Trojac, autori dr Dušan Jović i moja malenkost, uz svesrdnu podršku rukovodioca projekta, direktora Centa za kulturu Dejana Koturanovića napravio je jednu savremenu, multimedijalnu postavku koju čine interaktivni mozaik, fotografije, predmeti, vojni rovovi, zvučni i video efekti, koja se retko gde viđa. Raška je ima, a imaju je i svi oni koji sa ljubavlju dolaze da obilazeći je odaju počast našoj Mumi.

Sreda, 18. avgust

Iako je u sredu avgustovska vrelina malo posustala, atmosfera se u Raški tek zahuktavala. Pod kupolom jednog od najlepšeg srednjovekovnih manastira, u crkvi Svetih Blagovesti u Gradcu, zadužbini kraljice Jelene, održano je zanimljivo predavanje Gaetana Benčića – Od jadrana do Raške – sakralna arhitektura Hrvata i Srba 12. i 13. veka. Usvajanje novih saznanja nastavilo se u Galeriji Gradac u Raški gde je predstavljena nova knjiga Nebojše Bradića Put do pozorišta. Atmosfera je u večernjim časovima dovedena do usijanja. Raščane je svojim koncertom počastvovao veličanstveni Stefan Milenković. Generacija koja je rasla zajedno sa njim, koja se sa još nekih sedam godina divila Stefanovom umeću i maštala da postigne sličan uspeh u ma čemu, postigla je da ga bar ugosti u svom gradu. Raška je svoje divljenje ovom izvanrednom talentu iskazala najvećom počašću kaju dodelje na Raškim duhovnim svečanostima. Stefan Milenković je ovogodišnji dobitnik priznanja Stefan Prvovenčani!

Radost je zaokružena koncertom jednog od najvećih srpskih rok bendova koji predvodi energični Đule. Do dugo u noć Raška je plivala u rifovima Van Gogha.

Autorka je organizatorka muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu „Gradac“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari