Radovanović: Loše smo prošli u pandemiji jer nismo radili kako treba, a naredna je pitanje vremena 1Foto: N1

Epidemiolog Zoran Radovanović, koji je nedavno predstavio knjigu „Kovid 19 – pandemija između nauke i politike“, kaže da je bilo potrebno ostaviti pisani trag, jer, kako navodi, već možemo da podvučemo crtu i vidimo da smo loše prošli u pandemiji.

Epidemiolog je podsetio da je višak smrtnosti u svetu najveći u Bugarskoj pa onda u Srbiji i dodao da neko mora da podnese odgovornost, kao i da izvučemo pouke iz nesreće.

„Zašto smo loše prošli, nismo radili kako treba, ako ne izvučemo pouke nastradaćemo u narednoj, a naredna je pitanje vremena. Jasno je ako dozvolite da lekari o tome govore biće kritični, moraće da se govori o problemima, visokoj smrtnosti“, istakao je on za N1.

Knjiga je, dodaje, namenjena „obrazovanim laicima“.

„Vodio sam računa da koristim domaće reči, da izbegavam visokostručno izražavanje“, kaže.

Smatra da je problem u Srbiji što se netrpeljivost i nekultura neguju više od 30 godina i sve više kulminiraju.

„Ono što je najopasnije je što je razbijen sistem vrednosti, nekad ako bi se pokazalo da je ministar lopov, da ima garsonjere, vile, školuje decu u inostranstvu a nema objašnjenje odakle mu novac ne bi mogao da ostane na funkciji. Sada falsifikovao diplomu, slagao, krao pare, to jednostavno, neko ko je iznad svih, reći će pa šta. Ne postoji ni stid ni čast, režimi se menjaju ali odsustvo sistema vrednosti, što su uništene sve norme etičke, posledice toga trpećemo decenijama“, smatra epidemiolog Radovanović.

Kaže i da u celom svetu postoji intelektualna elita koja predvodi drušrtvo i nameće sistem vrednosti, a da je kod nas to razbijeno.

„Ovo rukovodstvo još pre 10 godina je pokušalo da napravi neku kopču, predsednik je inteligentan, zna da nijedan režim nije uspeo ako je bio u sukobu s elitom, ali ga elita nije prihvatila iz jasnih razloga, imajući u vidu njegove izjave i granice tamo kod Ogulina. Problem je u stvarnoj eliti, samo oni najlabavije kičme su promenili dres. Kad pogledate među umetnicima loše se živi, ali su samo neki pristali da se odreknu etičkih normi“, dodao je Radovanović.

Za bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara kaže da mu je politika bila raketa koja ga je lansirala.

„Ako hoćete da dospete u žižu javnosti, morate da zaboravite etiku i da pričate gluposti, onda postajete omiljeni doktor režima, imamo primere doktora Nestorovića, kao da svesno ispituje granice ljudske gluposti. Priča neverovatne stvari, gleda kako mu ljudi veruju i nema granice. Grujičić je na tom talasu, ona kaže da je on veliki čovek i da civilizacija ne može da vidi kao on. Ona je davala dosta neodgovornih izjava, to njeno da smo mi genetski superiorni narod, postojao je Nirnberški proces i od tada se takve stvari ne pominju“, poručio je Radovanović.

Izvor: N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari