Jedan severnokorejski teretni brod, za koji se sumnja da je prevozio raketnu tehnologiju u Mjanmar, morao je da se vrati pošto ga je presreo razarač američke mornarice, obelodanila je štampa. Dnevnik Njujork tajms je u nedelju objavio da su SAD posumnjale da severnokorejski teretni brod prevozi vojnu tehnologiju u Mjanmar, pa je jedan razarač poslat da ga prati.


Severnoj Koreji je, rezolucijom Saveta bezbednosti UN, u potpunosti zabranjen izvoz naoružanja. Članicama SB je dozvoljeno da kontrolišu severnokorejske pošiljke na moru, kopnu i u vazduhu i od njih se zahteva da zaplene i unište sve tovare koji krše sankcije.

Američki razarač je 26. maja stigao severnokorejski brod i njegova posada je tražila da uđe na severnokorejski brod, dodaje Njujork tajms. Severnokorejci to nizu dozvolili, a pošto Amerikanci nisu silom hteli da zauzmu brod, sumnje o prevozu naoružanja u Mjanmar nisu mogle da budu potvrđene.

Severnokorejski brod se nekoliko dana kasnije okrenuo i vratio u matičnu luku. Neimenovani zvaničnik Bele kuće potvrdio je suštinu Tajmsove priče, navodi agencija Asošiejted pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari