ramazanFoto: Shutterstock/Fevziie

Sa zalaskom sunca i večernjom molitvom počinje Ramazan, sveti mesec za vernike muslimanske veroispovesti, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Ramazan je sveti mesec posta, molitve, milosti i praštanja, deveti mesec muslimanske lunarne godine, piše RTS.

Kraća je za 11 do 12 dana od sunčeve godine, pa se i tako Ramazan pomera svake godine. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

Tokom Ramazana, odnosno u persijskoj verziji Ramadana, uz molitve, od zore do zalaska Sunca vernici se potpuno uzdržavaju od jela, pića i telesnih zadovoljstava.

Cilj je iz Ramazana izaći bolji, zdraviji, sa oproštenim gresima.

U pojedinim delovima sveta, pripremaju se Ramadanski paketi, sa osnovnim namirnicama, i dele kao pomoć onima koji ne mogu da obezbede iftar, večernji obrok, koji svoj puni smisao ima samo ako se podeli sa drugima.
Pitaljke i noć sudbine

Dobrotvorstvo je veoma važan deo islama i još je značajnije tokom Ramazana kada se muslimani podsećaju na velikodušnost i povećavaju svoje dobrotvorne aktivnosti.

Posebno se poštuje onaj ko nahrani gladnog.

Deo ramazanske tradicije su pitaljke ili ramazanke, posebne lepinje koje pekari prave samo tokom ovog meseca.

Veruje se da je 27. noć Ramazana najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Svete knjige Kurana.

To je noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrednost „veća od hiljadu meseci u kojima nema takve noći“. Post se završava Ramazanskim bajramom, ove godine 10. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari