Rame uz rame sa legendarnom Joko Ono: Slovačka umetnica Eva Petrič izlaže u Njujorku 1Foto: Jonas Mekas / Christophel Collection / Profimedia

Slovačka umetnica Eva Petrič izlaže zajedno sa legendarnom Joko Ono, na grupnoj izložbi ROAR – rjovenje, koja se zalaže za ravnopravniju zastupljenost ženskih glasova u umetnosti, u Njujorku.

Kako piše Metro, povodom izližbe se ističe da izveštaji umetničkog tržišta ukazuju da umetnice na svim kontinentima prodaju više od 50 odsto više dela, nego umetnice u SAD-u.

Izložba okuplja dvadeset i jednog umetnika, među kojima je i udovica legendarnog vođe Bitlsa Džona Lenona, Joko Ono, dok Petrič predstavlja dve velike čipke sa naslovom Prvo sonce/Zadnje sonce.

„Izložba obuhvata radove umetnika koji su bili „crveni” u prošlosti i „crveni” u budućnosti savremene umetničke scene“, navedeno je povodom izložbe, a Petrič kaže :„Moj diptih Prvo sonce/Zadnje sonce je umetnička intervencija koja se javlja posebno u dijalogu sa arhitektom galerije Filipom Smitom“.

„Glasovi mogu biti utišani, utišani, ugašeni, ignorisani, oterani, preplavljeni ili potisnuti. Glasovi mogu biti oslobađajući, terapeutski, moćni, spasonosni, umirujući“, kazao je Jim Kempner iz Fine Art Umetničkog okruga Čelsi na Menhetnu.

Izložba će biti postavljena do 16. aprila, izveštava Metro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari