Rampe i staze širom Kragujevca za osobe sa invaliditetom 1Foto: Stanislav Milojković

Gradsko veće Kragujevca usvojilo je Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom (OSI) za period od 2018. do 2020. godine.

Reč je, kako prenosi Služba informisanja gradske uprave, o kratkoročnom razvojnom dokumentu koji sadrži specifične ciljeve, mere i aktivnosti za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i kojim su pristupačnost, te zdravstvena i socijalna zaštita i zapošljavanje identifikovane kao oblasti u kojima se invalidna lica susreću sa najvećim problemima.

Otuda je u oblasti pristupačnosti, saopšteno je sa sednice Veća, planirana izrada rampi i pristupnih staza ka Centru za socijalni rad, Glavnoj pošti, Poštanskoj štedionici, Narodnoj banci, Policijskoj upravi, fakultetima i drugim objektima javne namene. Predviđena je izrada taktilnih staza za slepe osobe na frekventnim mestima u gradu, zatim povećanje broja zvučnih semafora, kao i obaranje ivičnjaka na svim pešačkim prelazima u centru grada i u određenim naseljima gde se nalaze udruženja osoba sa invaliditetom. U planu je izrada prilaznih staza i rampi za stambene zgrade u kojima žive osobe sa invaliditetom, kao i povećanje broja javnih posebnih parkirališta za osobe koje koriste invalidska kolica.

 Među planovima je i zvučna najava stanica u autobusima javnog gradskog prevoza, te uvođenje najmanje po jednog niskopodnog autobusa na svim linijama u gradu. U oblasti socijalne zaštite planirano je unapređenje finansiranja programa „Asistent u porodici“ za osobe sa autizmom, zatim usluge predah smeštaj i dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom starije od 25 godina. Predviđene su i usluge ličnog pratioca za decu sa invaliditetom. U oblasti zapošljavanja planirano je osposobljavanje osoba sa invaliditetom za izradu biznis planova i vođenje poslova, a planira se i povećanje nivoa informisanosti poslodavaca o subvencijama Nacionalne službe za zapošljavanje za troškove prilagođavanja radnog mesta osobama sa invaliditetom.

Zaštita i obnova kompleksa Vojnotehničkog zavoda

Gradsko veće pokrenulo je inicijativu za izradu plana detaljne regulacije prostorne kulturno istorijske celine „Kompleks Vojnotehničkog zavoda (VTZ-a) u Kragujevcu“ – zona 1, površine 36 hektara, čiji je cilj zaštita, urbana obnova, rehabilitacija, prenamena i integracija prostora u javni život grada. Reč je prostoru u kojem je davne 1853. počela sa radom Topolivnica, prvo pravo industrijsko preduzeće na Balkanu, čiji sačuvani objekti (Muzej Stara livnica, Čaurnica i drugi) svedoče o razvoju industrije i privrede u Srbiji od polovine 19. veka do danas, i koji predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe od neproverljive vrednosti. Pre dve godine eksperti Evropske unije pokrenuli su inicijativu da se kompleks Vojnotehničkog zavoda i Resavski rudnici zajednički kandiduju za UNESKO listu svetske kulturno-istorijske baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari