„Pre pet godina iznenadili smo svet kada smo izabrali svog prvog crnog predsednika. Ipak, ankete pokazuju da se rasizam u Sjedinjenim Državama povećao tokom prvog mandata predsednika Baraka Obame“, napisao je u svom blogu, objavljenom na sajtu Hafington posta, slavni američki glumac Kirk Daglas (96). Povodom Jom Kipura, kako kako je naglasio, najsvetijeg dana u jevrejskom kalendaru, Daglas piše da je „rasizam greh za koji se nikada nismo pokajali”.


„To je teška nepravda koje se moramo rešiti pre nego što, zaista, budemo mogli da kao jedna nacija krenemo napred”, navodi Daglas i podseća kako je svojevremeno organizovao potpisivanje peticije koja poziva Kongres SAD da usvoji rezoluciju o izvinjenju žrtvama rasizma. Kako kaže, u to vreme jedan novinar ga je pitao: „Zašto vam je to toliko važno, gospodine Daglas? Vi niste crnac”. „Ali jesam Jevrejin”, odgovorio je Daglas, dodajući da je „pre nekoliko hiljada godina njegov narod bio roblje u Egiptu. „Dok je pisao to što sam izgovorio, nisam mogao da odolim, a da mu ne kažem: 'Znaš, ja i dalje čekam izvinjenje od Egipta' ”, napisao je glumac.

Kirk Daglas je naveo da je bio veoma razočaran što rezolucija o izvinjenju nije prošla u Kongresu: „I dalje sam. Zato što od kraja građanskog rata, rasizam čak i cveta u mnogim delovima naše nacije. Odluka da se uvede ropstvo u našu novu naciju bila je moralno pogrešna. Predsednik Linkoln je, mesec dana pre nego što je ubijen, rekao: 'Kad god čujem da neko zagovara ropstvo, osetim snažan poriv da se to proba na njemu lično' ”.

Amerikanci su, istakao je Daglas, od tada pa narednih 150 godina linčovali borce za građanska prava, „a sada, u 2013, nova restrikcija pri registraciji glasača cilja direktno na Afroamerikance. Izvinjenja nisu opravdanja za loše ponašanje, ali su dobar početak na putu pokajanja”, zaključio je Daglas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari