NOVINE kiosk foto Miroslav Dragojevićfoto Miroslav Dragojević

Najmanje 1.154 manipulacije prošle godine Raskrikavanje je izbrojalo na naslovnim stranama šest dnevnih novina – u Informeru, Srpskom telegrafu, Alou, Večernjim novostima, Kuriru i Politici. Uglavnom je reč o neutemeljenim, pristrasnim i manipulativnim naslovima. Ove godine smo u uzorak koji analiziramo dodali i list Politika zbog povećanog broja manipulativnih vesti na koje nailazimo u ovim novinama.

Najviše manipulativnih vesti zabeležili smo na naslovnim stranama Informera, koji je u 306 izdanja imao 348 manipulacija, dakle u proseku više od jednom dnevno. Sledi Srpski telegraf (252), Alo (232), Večernje novosti (226), Kurir (56) i Politika (40).

I ove godine je Aleksandar Vučić bio najzastupljenija figura, i najčešće predstavljan u pozitivnom (ređe u neutralnom) kontekstu – pojavljivao se na naslovnim stranama gotovo svaki dan. Istovremeno, izdavači ovih šest novina su sa državom preko tendera i lokalnih medijskih konkursa sklopili poslove vredne više od 1,3 miliona evra.

 

Informer: Šonje, ludaci, alkosi

Kada je pre više od decenije Radomir Lazović otišao da kupi piće za otvaranje izložbe koju je tada organizovao u Beogradu, nije ni pretpostavljao da će to jednog dana to biti korišćeno protiv njega.

Već godinama, otkako je deo mejnstrim političkog života kao jedan od lidera Pokreta „Ne davimo Beograd“ a kasnije Zeleno-levog fronta, s vremena na vreme tabloidi uz njegovo ime vezuju fotografije na kojima zajedno sa stranačkim kolegom Dobricom Veselinovićem nosi gajbice piva. Na nekim drugim, koje su takođe preuzete sa privatnih Fejsbuk i Instagram naloga, drži limenku. Kontekst koji su prorežimski tabloidi „prišili“ ovim fotografijama od pre deset i više godina je da opoziciju vode pijanice i propalice. Taj isti kontekst, Informer je iskoristio na nekoliko naslovnih strana uoktobrr 2023. godine, uoči parlamentarnih izbora, kada su Lazovića opet nazvali „alkosom“.

„Da, nekad kupujem pivo. Šta je problem s tim? Ja nemam čega da se stidim, živim kao i svi drugi“, kaže Radomir Lazović za Raskrikavanje.

Kao najžešću tabloidnu kampanju pamti onu iz 2022. godine kada ga je Srpski telegraf povezivao sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, dok su za njegovog oca pisali da je silovatelj. S obzirom na to što je prošao, reklo bi se da ga ovi napisi Informera neće uopšte dotaći.

Ipak nije tako.

„Nisam oguglao i trudim se da ne oguglam jer ću tada izgubiti ljudskost. Svako ko kaže da mu je svejedno, nije tačno. Nije nikome svejedno, nije ni meni“, navodi on.

U danima kada osvane na naslovnoj strani, najteže mu pada kada članovi porodice i prijatelji to spominju, šalju mu linkove i podsećaju ga – iako žele samo da se našale sa tabloidnim uvredama ili da ih prokomentarišu kao besmislice, „to vam otvori ranu“.

„Oni nemaju lošu nameru, njima je to možda čak i smešno, ali nije ljudima koji su napadnuti. Svako ponavljanje tih reči u vama opet probudi bol“, navodi Lazović.

Ovakvi manipulativni naslovi su redovni na naslovnicama Informera. Kako je Raskrikavanje utvrdilo, pomenuti tabloid je na 306 naslovnih strana 2023. godine imao 348 manipulacija raznih vrsta – ne samo uvreda i tvrdnji za koje nije bilo dokaza, već i blatantne propagande, manipulacija činjenicama i dezinformacija.

Ilustrativan primer Informerovih manipulacija objavljen je na naslovnici od 18. maja 2023. na kojoj su predstavnici opozicije teško optuženi da „prete ubistvima i silovanjem dece“. Među njima se našao i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je zbog ovoga tužio glavnog urednika Dragana J. Vučićevića, a snimak sa jednog od njihovih ročišta objavljen je na mrežama krajem februara ove godine.

Kako se može čuti u videu, sudija je želeo da zna zašto je odabran baš ovakav naslov. Međutim, Vučićević se najpre pravdao da se ne seća jer je reč o prošlogodišnjem tekstu, a nije stigao ni da se spremi jer, kako kaže, ima na stotine tužbi. Onda je rekao da u to vreme i nije bio odgovorni, već samo glavni urednik.

Potom je izguglao sporni tekst na sajtu Informera, pa objasnio da je napisan na osnovu komentara mržnje koje su na mrežama navodno pisali opozicioni „botovi“. Kako je sam rekao, u tekstu se ni ne tvrdi da Ćuta i ostali prete ubistvima i silovanjem dece, iako je upravo to stavljeno na naslovnu. Vučićević je, međutim, imao „objašnjenje“:

„Oni su lideri ove politike, koja psuje decu, najavljuje ubistva i silovanje dece. Zato su oni tu, zato je gospodin Jovanović tu. Ovde se u celom tekstu nigde ne navodi da je on nešto rekao. Ali on podržava tu politiku i dan danas“, na šta mu je Jovanović rekao: „Ti nisi normalan“.

Nemoguće je pisati o ostrašćenim naslovima Informera i neutemeljenim optužbama, a da se ne spomene Dragan Đilas koji se prošle godine našao 54 puta na naslovnim stranama, praktično svaki put u negativnom kontekstu: „Đilas gura siledžiju za premijera“, „Đilasovci hoće silom da dođu na vlast“, „Đilas štiti lopova koji krade od dece“, „Tajkun Đilas bi da zataška narko aferu“, „Đilasovci pravili haos“, „Đilasovci priznali da su lažovi…“

Iako je ovaj biznismen i opozicioni političar već tradicionalno negativac broj jedan na naslovnim stranama Informera, prošle godine je tu titulu od njega preuzeo Aljbin Kurti. O njemu se pisalo mnogo, jer se mnogo toga dešavalo u vezi s Kosovom, ali većina naslova o njemu činile su uvrede. „Kurti zreo za ludnicu“, „Šiptarski zlikovac sišao sa uma“, „Ludak Kurti opet pali vatru“, „Šolc i Makron uštrojili Kurtija“, „Kurti hoće još krvi“, „Šonja! Uplašenog Kurtija žene spasavale od batina“.

Ipak, pogrešno bi bilo reći da Informer nije kadar i za lepe reči i pohvale. One su, međutim, uglavnom rezervisane za predsednika države. Vučić se, kako smo izbrojali, svaki drugi dan pojavljivao na naslovnoj strani Informera (minimum 156 puta), svaki put u pozitivnom ili neutralnom kontekstu – nekad kao žrtva, nekad kao junak, ali uvek kao borac i spasilac.

 

Srpski telegraf: Vučić, tata-mata svog zanata

Srpski telegraf je u godini za nama objavio najmanje 252 neutemeljene, pristrasne i manipulativne vesti na naslovnim stranama, najviše iz oblasti unutrašnje politike.

Glavni pozitivac je tradicionalno bio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji se na naslovnicama ovog tabloida tokom prošle godine pojavio 258 puta, uglavnom u pozitivnom kontekstu. Ovaj tabloid je tokom cele godine pratio predsednikove aktivnosti, prenosio njegova obraćanja i gradio lik koji je hrabar i nepokolebljiv uprkos napadima koje gotovo svakodnevno trpi sa svih strana. Kako bi javnost uverio da Srbija ne može bez Vučića, Srpski telegraf je, primera radi, početkom 2023. pisao o „crnim scenarijima“ koji bi navodno usledili kada bi se Vučić povukao – poput beskonačnih izbora i ekonomskih problema.

Takođe, kada je SNS na čelu sa Vučićem nakon dva masovna ubistva organizovao miting „Srbija nade“ u Beogradu, a kao odgovor na proteste „Protiv nasilja“, Srpski telegraf ga je opisao kao „najveći miting u istoriji naše zemlje“, te da se radi o skupu „za odbranu Srbije“. Nakon završenih parlamentarnih izbora u decembru, ovaj tabloid je konstatovao da je Vučić „tata-mata svog zanata“ jer je „počistio opoziciju“.

Uporedo sa konstantnim pohvalama i odbranama Aleksandra Vučića, Srpski telegraf se obračunavao i napadao „neprijatelje“ Vučića i Srbije. Tokom cele godine je među njima bila i domaća opozicija. U prvom delu godine Srpski telegraf se u više navrata obračunavao sa desno orijentisanim opozicionarima, uglavnom zbog kritika na Vučićev račun tokom pregovora između Srbije i Kosova, koji su vođeni u Briselu i Ohridu. Srpski telegraf ih je stoga nazivao „lažovima“, insistirajući na tome da Vučić ništa nije potpisao.

Ipak, pošteđena nije bila ni proevropska opozicija naročito tokom protesta „Protiv nasilja“ kada su ih nazivali „političkim lešinarima“, „nasilnicima“, tvrdili da blokadama „maltretiraju građane“ i da ih ne zanima borba protiv nasilja, već je „bitno samo ko će u koju fotelju“.

Opozicija je, na primer, u septembru opstruisala rad Narodne skupštine zahtevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zbog neispunjenja zahteva sa protesta „Srbija protiv nasilja“. Srpski telegraf je manipulativno tvrdio da opozicija ometa skupštinsko zasedanje jer joj je cilj „blokada plata, penzija i pomoći za lečenje bolesne dece“, bez objašnjenja zašto je zapravo deo poslanika ometao rad Narodne skupštine. Isto, negativno izveštavanje o opoziciji se nastavilo i tokom predizborne kampanje krajem godine.

Srpski telegraf je neretko tokom prošle godine na naslovnicama objavljivao i detalje iz istrage o masovnom ubistvu u Ribnikaru, uglavnom se oslanjajući na neimenovane izvore i iznoseći neutemeljene detalje iz života K.K. i njegovih roditelja. Primera radi, Srpski telegraf je objavio da je maloletni K.K. u policiji rekao: „Ubio sam ih da moja majka pati“. Ovo su objavili samo na osnovu anonimnog izvora koji je za Srpski telegraf tvrdio da je K. K. policiji rekao da mu je „žao što ne može da vidi majku kako pati“. Oslanjajući se samo na neimenovane izvore, ovaj tabloid je često iznosio i detalje ovog slučaja koji nisu od interesa za javnost, na primer da K.K. pita „je l deca pišu da sam car“, da njegov otac „menja lični opis“, da K. K. neće da jede pasulj, već traži kvalitetnu hranu, kao i da traži da ide kući za Novu godinu.

Osim unutrašnje politike i tema iz hronike, Srpski telegraf je manipulativno pisao i o dešavanjima u svetu, posebno o odnosima Amerike i Rusije, Zapada i Istoka, o ratu u Ukrajini, pa i o sukobu u Gazi.

Ruski predsednik Vladimir Putin se na naslovnoj strani ovog tabloida pojavio 124 puta, u više navrata je njegova fotografija bila samo na naslovnoj strani, dok se teme nisu odnosile direktno na njega, već na dešavanje na frontu u Ukrajini ili oružje koje koriste zaraćene strane, te koliko je ono moćno i koliko može biti opasno za protivnika. Tako je Srpski telegraf pisao da je „Patriot srušio Putinov ponos“, ali i da je „Putin skakavcima probušio PVO Ukrajine“. Srpski telegraf je takođe spekulisao o zdravlju ruskog predsednika, o navodnim zaverama u Kremlju i njegovom sukobu sa Jevgenijem Prigožinom, vođom Vagnera.

Ovaj tabloid je neretko na naslovnim stranama objavljivao i „ekskluzive“ u vidu dokumenata ili intervjua koji su navodno tek isplivali u javnosti nakon više godina. U nekoliko navrata se, međutim, ispostavilo da je reč o sadržaju koji je odavno javno dostupan, te da u njemu nema ništa ekskluzivno.

 

Alo u obračunu sa „državnim neprijateljima“

Tridesetpetogišnji poštar iz Beograda Stefan Mitrović nekoliko puta se našao na naslovnicama srpskih tabloida prošle godine. Ovaj „Šolakov poštar“ sigurno ne živi od plate, tvrdili su u Alo-u. Nemoguće je, pišu, imati poštarska primanja i voziti „ganc novi automobil“.

Na meti ovih novina Mitrović se našao samo zbog nečega što se u 21. veku smatra osnovnim radničkim pravom – štrajka.

Mitrović i njegove kolege krajem prošle godine obustavili su rad u Pošti zahtevajući veće plate, povećanje broja zaposlenih i bolje uslove rada. Mitrović je bio jedan od vođa štrajkača, koji je često javno istupao i pregovarao u ime svojih kolega. Tabloidi su zbog toga na različite načine pokušali da ga diskredituju, između ostalog povezujući štrajk sa opozicijom i Draganom Šolakom.

„Pretpostavljam da su dobili nalog od države pod čijim su patronatom da, narodski rečeno, po meni ospu drvlje i kamenje“, kaže za Raskrikavanje Stefan Mitrović koji već desetak godina radi kao poštar. Dodaje da je to jedno od najmanje plaćenih radnih mesta u ovom državnom preduzeću.

Mitrović kaže da nije očekivao da će tabloidi otići toliko daleko od njega prave tajkuna. Ipak, kaže da ga takvo pisanje nije preterano pogodilo.

„Pojavila se radnička iskra, buknuo je taj požar nezadovoljstva širom Srbije. Svako je na svoj način tu borbu nosio kako je umeo i znao“.

Na naslovnim stranama Alo-a smo tokom prošle godine izbrojali najmanje 232 neutemeljene, pristrasne i manipulativne tvrdnje, od čega najviše u oblasti unutrašnje politike.

Glavni junak je i ovde bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čije su se fotografije na naslovnicama pojavile 137 puta. Alo se u svim obračunima sa opozicijom svrstavao na njegovu stranu, te su pisali „Dok Vučić gradi, opozicija ruši“, „Vučić razvalio bivši režim“, „Predsednik Vučić borbu nastavlja sam. Opoziciju zabole za Kosovo“, a tokom govora u UN-u Alo je pisao kako je Vučić „moćnicima sve skresao u lice“.

Najistaknutiji neprijatelj u Alou tokom prošle godine bio je kosovski premijer Aljbin Kurti koga je Alo nazivao „teroristom“, „monstrumom“, „premijerom lažne države“, te ga poredio sa Hitlerom. Alo je o Kurtiju tokom cele godine pisao negativno, optužujući ga da „teroriše Srbe“, da „želi rat“, da hoće da „pobije Srbe“, da „sprema krvavi Vaskrs“, da sprema „haos na Severu“, pa čak i da hoće da „zapali Balkan“.

Osim sa Kurtijem, Alo se obračunavao i sa domaćom opozicijom.

Jedan od opozicionih lidera, Dragan Đilas, na naslovnim stranama Alo-a se pojavio najmanje 28 puta, uglavnom tokom poslednja dva i po meseca prošle godine, tokom izborne kampanje, uvek u negativnom kontekstu.

Opozicija je takođe bila na meti ovog tabloida i tokom kampanje u kojoj je Alo otvoreno navijao za Srpsku naprednu stranku. Tako su recimo pravili „paralelu“ sa čim vlast i opozicija izlaze na izbore, navodeći da sa Aleksandrom Vučićem Srbija nikad neće stati, dok „NATO opozicija želi da Srbija ne postoji“.

Ceo tekst na sajtu raskrikavanje.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari