Raspad Jugoslavije doživljavam kao ličnu uvredu

Ljudi sećanja... Gradimir Aleksić

Ostavite komentar


  1. POštovani Gradimire, pročitah i domećem.Veliku pomrčinu sunca gledao sam u svom rodnom selu Tisno,ostrvo Murter iste godine i sličnih godina Vašima…Čitali smo iste knjige u djetinjstvu a i kasnije…i još puno toga zajedničkog…Treba li reći?Pa reći ću i ja sam i tužan i bijesan jer je uništena MOJA Jugoslavija…Živio Prijatelju i da znaš da imaš presliku sa OVE strane…

  2. Jugoslavija, i kraljevina i komunistička , bile su vestacke tvorevine stvorene silom od velikog ruskog uticaja kako bi forcirali Srbiju kako bi u toj tvorevini ona bila doninantna ( kao sto je pokušala biti ) , kada bi se postiglo određena razina srpske nadmoći , uskakala bi Rusija prema toplim vidodama Jadranskog mora . Na taj način Rusija spojila Baltičko i Jadransko more s ciljem kontrole celog Jadrana te , preko Jadrana i čelu Europu
    Za bas albance Jugoslavija je bila unutarnja , gora od pakla i , nema šanse da se to ponovi jos jednom .Za nas albance Jugoslavija je bila vojno-picijska sila protiv naše volje , bila je okupacija i ropstvo zato , dalje ruke od nas , dalje ruke od Jadranskog mora
    jer odnos snaga alabanaca nije isti kao sto je bio iu kraljevini ili u komunističkoj Jugoslaviji.

    1. Možda vam je sada bolje jedino ako ste se nakrali. Jugoslavija je bila pristojna multietnička država. Svim poštenim ljudima je bilo bolje i nisu se osećali ugroženi ni od koga.

  3. I sagovornik i tekst su sjajni. Samo u odnosu prema Jugoslaviji i njenom raspadu se mogu kao na dlanu razabrati izvori i nekadašnje i sadašnje nesreće. Deklarisanje za EU mnogima daje nezasluženi alibi i zato je cijela ta EU saga više štetna za pobjedu nad nacionalizmom nego što je korisna. Građanske snage su čekajući EU zaboravile zločin nad Jugoslavijom i našim životom, zbog toga mi ni EU ni tzv građansko društvo nisu dragi. Više mi je sve to zvuči, kako je danas popularno reći, populistički.

  4. – Prepoznali jesmo, ali zaustavili nismo, i izgleda da je naš glas završio u ušima gluvih.
    Tačno, ali je glas onih drugih bio vlažan san većine, site i besne na tamnicu naroda i narodnosti koja ih je hranila, iškolovala i izvela u svet, za razliku od Čeha, Slovaka, Rumuna, Mađara… Glas tih drugih je plebu utolio iluziju državnosti, a lučonošama vlast, novac, položaj i pokondirenost.
    Da je naknadna pamet, svi bi ponovili isto. Jedni, jedno, drugi, drugo. Ipak, u čitavoj priči, Srbi su se proveli kao bosi po trnju, jer su im, po difoltu, glasmogovornici najgluplji. I danas su.
    Nego, lep dnevnik si napisao. Prepoznajem se. Čitao sam Polet, NoN, Start, Džuboks, stripove, slušao r n r, svirao u Dadovu, Pinkiju, na Paliluli, SKC-u Lapidariju, Novom Sadu, Subotici …, uživao u američkim filmovima, završio ekonomiju, zaposlio se, osnovao demokratsku stranku, oženio se, dobio decu, a kako će uskoro penzija od 250 evra ima Bog da me vidi. Bye !

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.