Komandant britanskih snaga u avganistanskoj provinciji Helmand, brigadni general Mark Karlton-Smit, upozorio je juče da rat protiv talibana ne može biti dobijen, piše jučerašnje izdanje britanskog lista Tajms.

Prema njegovim rečima britanska javnost ne treba da očekuje „odlučujuću vojnu pobedu“, ali treba da bude spremna na mogući sporazum s talibanima. General Karlton-Smit, komandant Šesnaeste vazdušno-desantne brigade koja je upravo završila drugu rotaciju u Avganistanu, rekao je da je neophodno „umanjiti očekivanja“.

„Nećemo odneti pobedu u ovom ratu. Cilj je smanjiti obim pobune na nivo koji ne predstavlja stratešku pretnju i koji može da rešava avganistanska vojska. Moguće je da će međunarodne snage otići, a da će u Avganistanu biti prisutan određen nivo ruralne oružane borbe. Ne treba da očekujemo da u ovom delu sveta neće biti naoružanih bandi“, rekao je Karlton-Smit.

On insistira da su njegove snage tokom ove godine „izvukle talibansku žaoku“. Britanski general navodi da sve više ljudi smatra da bi sukob u Avganistanu mogao da bude rešen putem političkog dogovora u koji bi bili uključeni talibani“. Ukoliko su talibani spremni da sednu s druge strane pregovaračkog stola i razgovaraju o političkom rešenju, onda je to napredak koji bi mogao da okonča oružanu pobunu ove vrste“, istakao je general Karlton-Smit. Tokom protekle sedmice guverner provincije Helmand Gulab Mangal rekao je da talibani kontrolišu više od polovine tog područja uprkos pojačanoj prisutnosti britanskih snaga. 

Brat šefa države trguje drogom

Vašington – Rođeni brat predsednika Avganistana Hamida Karzaija osumnjičen je za umešanost u trgovinu narkoticima, što je izazvalo veliku zabrinutost među američkim zvaničnicima, piše jučerašnji Njujork tajms. Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, list piše da su ambasador SAD u Avganistanu, jedan od zvaničnika CIA i pripadnici britanske obaveštajne službe još 2006. razgovarali s predsednikom Karzaijem o optužbama na račun njegovog brata Ahmeda Valija Karzaija. Međutim, šef avganistanske države do sada je odbijao da natera brata da napusti zemlju, smatrajući da su optužbe neutemeljene, piše list. Ahmed Karzai je predsednik Saveta pokrajine Kandahar. List piše da su 2004. avganistanske snage bezbednosti našle veliku količinu heroina u šleperu u pograničnom delu Kandahara, a tamošnji komandant Habibulu Džans telefonom je odmah pozvao Ahmeda Karzaija i zatražio od njega da pusti kamion s drogom. Dve godine kasnije američka i avganistanska služba za suzbijanje trgovine narkoticima otkrile su više od 50 kilograma heroina u jednom kamionu u blizini Kabula. Američki istražni organi tada su izvestili o vezi između isporuke i telohranitelja koji je radio po nalogu brata avganistanskog predsednika. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari