Ratel o Starlink satelitima na nebu Srbije: SpaceX nam se obratio 2021. godine 1Printskrin: Youtube/管理人_SubaruTel_StarCamAdmin

SPACE X je satelitski operator koji se obratio RATEL-u u prvoj polovini 2021. godine s namerom da pruža internet usluge u Republici Srbiji, navodi se u odgovoru Ratela na pitanje N1 povodom Starlink satelita koji su viđeni i na nebu iznad Srbije.

Kako se dodaje u odgovoru, RATEL je putem mejla obavestio SPACE X i njihovo privredno društvo Starlink doo o proceduri i potrebnoj dokumentaciji za upis u registar operatora javnih komunikacionih mreža i usluga.

„SPACE X je, takođe, obavešten da se u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Plana namene radio-frekvencijskih opsega („Službeni glasnik RS“, broj 89/20) korisnički terminalni uređaji koriste po režimu opšteg ovlašćenja, dok je u slučaju postavljenja zemljske stanice (gateway ground station) potrebno pribaviti pojedinačnu dozvolu za korišćenje radio frekvencija“, navodi se u odgovoru.

Starlink doo je, kako kaže RATEL u svom odgovoru, podneo zahtev za upis u evidenciju operatora, ali još uvek nije dostavio svu neophodnu dokumentaciju kako bi bili ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi za otpočinjanje pružanja navedenih usluga.

Građani Srbije poslednjih dana videli su isprekidane tačkice na nebu, a snimci ove pojave su objavljeni i na društvenim mrežama.

U pitanju su Starlink sateliti, kompanije SpaceX.

Na Instagram stranici 192_rs objavljeni su snimci na kojima se sateliti vide i iznad naše zemlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Starlink je satelitska internet konstelacija koju kontroliše američka kompanija SpaceX, koja omogućava pokrivenost za više od 60 zemalja.

SpaceX je sa lansiranjem satelita počeo 2019. godine, a cilja na globalno pružanje mobilnih usluga nakon 2023. godine.

Starlink sateliti prave se, istražuju i razvijaju u SpaceX razvojnom centru u Redmondu u Vašingtonu. Troškovi dizajna, gradnje i lansiranja ovog projekta procenjena je u maju 2018. godine na najmanje 10 milijardi dolara. SpaceX očekuje više od 30 milijardi zarade do 2025. godine od satelitske konstelacije, dok se očekuje pet milijardi od lansiranja biznisa iste godine.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari