Ratko Božović: Vučić podigao najveću paniku

Kulturolog Ratko Božović govori za Danas povodom pandemije korona virusa

Ostavite komentar


  1. U redu Profesore Božoviću. Ali, da li neko zna šta je sa dr Lončarom, ministrom zdravlja. Več duže vreme ne pojavljuje se u medijima.

    1. Ko ovde širi paniku? Čuo sam da je pola instituta Dedinje zaraženo. Kada se onomadne sa Beogradskog Sajma javio kardiolog sa tog instituta svi su tvrdili da ga nema na spisku zaposlenih a sada znaju da je vršio operacije nezaštićen (N1) ako neko nije bio operesan makar iz raznih tv sapunica zna kako su lekari zaštićeni da se ne zaraze prilikom operacije i kako pacijenti. Zarazu nije doneo hirurg već neki od onih 400.000 ekonomskih emigranata kojima je odbijena bolnička nega ili su požurili da za male pare izvrše skupe operacije poput one „Madam“ iz Lugana što je usmrtila svoju ginikološkinju. I umesto da se tim problemima bavi sociolog Ratko Božović on truća, do neukusa i lascivnosti poput opsesivno-kompulsivnog Artičoke.

  2. Evo jos jednog epidemiloga sa filozofskog smera koji ima svoje misljenje i savete.

    1. Gosp Božović sa svojim mišljenjem je dragocen za naše društvo! On nije govorio o epidemiologiji. Ako baš hoćete, nijedna epidemiloška mera ne sme da ugrožava osnovna ljudska prava. Panika koja je stvorena nije srazmerna opasnosti koja nam preti i time je počinjen atak na stanovništvo.

      1. Preko 2.200 zaraženih, 60 mrtvih preko 110 na aspiratorima, i za tebe stanje nije alarmantno!?
        400.000 ušlo iz Italije, Švajcarske, Španija, Nemačke koji broje na hiljade mrtvih na dnevnom nivou…
        To ni jedan tviter ne može sakriti…
        Ipak, zaobišlo te sve ovo a ne kao mene pored izolacije još sam saznao da su zaražene 24 komintenata i dve gerantodomaćice u staračkom domu gde radi moja starija ćerka.
        Pa i ovo moje skribomanstvo je odraz ove pandemije (o čemu bi trebali da pišu sociolozi poput Božovića i Vesne Pešić ili psihijatrica Sanda Rašković) jer parafraziram ono „Mislim dakle postojim“ u pišem dakle postojim.

        1. Pojavili se mnogi pametnjakovići, sve moj do moga….. Razumeju se u sve, isto kao baba kurana u kriv k….

      2. U čemu je njegova „dragocenost“? U tome što s vremena na vreme serucka po medijima, koji jedva čekaju ovakve genijalce? Zar ne vidite, prateći njegove nastupe da je čovek preopterećen Vučićem i aktruelnim vlastodršcima. Gde je njegova odgovornost? Zar on, nije podizao i vaspitavao sve ove naše „zelene grane“, kojima je prvi i osnovni cilj, ako ne jedini, da napuste ovu „propalu državu“?! Šta je on naučio generacije u čijem je obrazovanju i vaspitavanju učerstvovao? Da mrze svoju državu i njene demokratski izabrane političare?!

      3. A zašto ne rekoste baš ni jednu o napadima na maloletnu djecu Vučićevu.
        Šta da su to vaši unučići. Kako bi se onda ponašali.
        Ja razumijem kritiku.
        Ali vi udarati samo po jednoj strani .Zar nebi trebali vašu kritiku okrenuti prema izvjesnom Milovanu Brkicu,valjda se tako zove čovjek koji prijeti djeci ,i svi drugi njemu slicnim.Vasu sociološku opservaciju okrenite i na tu stranu.
        Sve dok ne budete radili tako i ovo o čemu pričate za mene je neupotrebljiv.

    2. Za vas je, izgleda, Vulin epidemiolog, a profesor se bavi svojom strukom, u kojoj je vrhunski stručnjak.

  3. Vuciceva panika nije „koronalne prirode“ vec je u on panici za nepostojeci tzv rejting. Izgubice vlast a onda ce on u dozivotnu izolaciju !

    1. E pa gospodine Dragane,sacekajte izbore pa onda komentarisite.Narod ce izabrati.Zna narod sta je dobro za nasu drzavu.A gospidinu kultorologu porucite da ovo nije njegova oblast.Jedino sto se od njega trazi da sa tako velikim autoritetom pozove narod da ostane kod kuce.

      1. Slobodane, dvoumim se da li ste bot ili budala, u svakom slučaju i jedno i drugo Vam lepo stoji.

  4. Potpisnik Apela 88 i aktivni podržavalac režima u Crnoj Gori kritikuje Vučića?! Ponekad se pitam da li živimo u zamišljenom svetu Njuz neta. Količina licemerja i bezobrazluka je neverovatna.

    1. Osim što nemate stida, nemate ni znanja, nikakvog osim onog iz tabloida.

      1. Stida imam, a takođe imam i nekoliko načela koja branim uvek. To je isto kad nam privatizator Fidelinke i „od iscepanih patika do milionera za nekoliko godina“ političar drži slovo o pravnoj državi ili kad jedan mali sa 24 stana u Bugarskoj govori o borbi sprečavanja pranja novca. Ili „100 muslimana za jednog Srbina“ govori o svetloj budućnosti. A ovaj profesor je podržao tog našeg perspektivnog političara-privatizatora Fidelinke. I onda se pojavi u Danas-u i drži moralne lekcije. Bez obzira što su mu smatranja glede vlasti uglavnom tačna.

      1. Ne gledam tu TV trovačnicu i ne znam šta kažu o profesoru. I lažov ne obmanjuje sve vreme. Kada je profesor potpisao Apel 88 njegova „smatranja“ za mene više nisu relevantna. A da imamo zdravu klimu u društvu, on bi iz javnosti posle tog potpisa bio medijski marginalizovan, kao i drugi potpisnici Apela, uz velikog vojvodu „radikalskog“ posle dizanja pištolja na studente. Kao i gospođa istoričarka koja je progonila ljude i zabranjivala knjige dok je bila na vlasti 70-tih nakon što su joj oteli partijsku fotelju, a koja se danas predstavlja borcem za slobodu i demokratizaciju Srbije uz „znakovitu“ podršku privatizatoru Fidelinke.

  5. Hvala za tekst!
    Predsednika u samoizolaciju i da povede Anu i dr.Kona.

  6. Kao sto srecavaju objavljivanje svih ugovora gde je potpisnik drzava,kao sto su upregnuli sve drzavne strukture u zataskavanju dogadjaja iz devedesetih,kao sto nedozvoljavaju da se sazna prava istina o aferama koje potresaju ovu vlast,ne ocekujete valjada da vam Vucic saopsti kakvo je pravo stanje u nasim zdravstvenim ustanovama i sa zarazenim stanovnistvom?

  7. Dragi Ratko , kada ovo prođe
    srušićemo Vičića , a tebe postaviti za predsednika. Živeo naš Ratko.

    1. Dragi „Sremac“ , zabavljaš me i zasmejavaš . Možeš odmah da ga postaviš, jer danas je to „američka demokratija“ , pa se i Guaido sam proglasi predsednikom .

  8. Dragi Ratko, ovde se u kratkom vremenu toliko antisocijalnog izdešavalo da vi to i ne možete sve da saopštite u jednom članku. Dozvolite mi da vas dopunim i da kažem da u našem društvu decenijama orgija negativna selekcija svuda, pa i u medicini. To što lekari dišu za vrat Vučiću nije ogledalo personalne strukture medicinara. To je nasilno stvorena situacija. I zato su greške objašnjive. Ali ne odriču odgovornost. Lekari su se obavezali Hipokratu i nikom drugom! Ova manjina lekara je to potpuno zaboravila i time učestvovala u antisocijalnom i nehumanom delovanju.

    1. Koji si ti stručnjak da omalovažavaš i lekare i daješ ocenu ko je stručan, a ko nije ? Ti si „Hipokrat“ isto koliko i ona „Marica što se razume u krivi … „

  9. Ovo je za Vučića kao naručeno, drži banak svaki dan, ako su nivinari postavili neko pitanje, on to izokreće i konstruiše neku svoju teoriju, koja nema veze sa suštinom pitanja.
    Na predlog da se omogući penzionerima jedan čas šetnje, on preti većom smrtnošću od Španije, Italije i SAD pomnoženo sa pet, a argument mu je milion i sedamsto hiljada penzionera u isto vreme i na istom mestu bi napravili haos, naravno da je to demagogija, jer da ih puškom tera, ne može ih sastaviti toliko nikako.
    Tako on raspravlja, teoretiše i obmanjuje slušatelje, ispravka je nemoguća, jer mu kao ugrožava slobodu mišljenja.

  10. Kulturolog nikad cula za njega ali neka se pokrije golom sramotom.Doktoru sve najbolje i mnogo srece,pokazao je sta za njega znaci zakletva Hipokratova ,pokazao nevidjen patriotizam.Srecno medecinari,i svima koji su u sluzbi protiv ove svetske posasti .

    1. Zbog toga što niste čuli za Prof. Božovića, treba da se pokrijete ušima i krijete svoje neznanje.

    2. Nisi ni mogao da čuješ za njega u botovskom mraku u kojem gamižeš.
      Ali dobro je da barem priznaješ da nisi čuo za njega, kad mu već s tolike visine preporučuješ da se pokrije „golom sramotom“(?).
      Još samo da objasniš kako da se neko pokrije nečim golim…

    3. Vasa izjava da nikad niste culi za Ratka Bozovica je dovoljan razlog da se Vas komentar ne cita ,a pogotovo ne uzima u razmatranje.

  11. Pa ko može biti kriv za širenje zaraze u Srbiji, nije virus pustio Vučić, nego neodgovorni iseljenici su ga doneli iz drugih zemalja dolaskom u Srbiju.

    1. Niko ti nikad nije rekao da čak i lupetanju gluposti treba imati mere?
      Pa, evo ja ti sad kažem. Zapiši to velikim slovima i uvek pročitaj pre nego što nešto komentarišeš, u redu?

    1. … inače će građani samoinicijativno početi iste (ljubimce) da truju. Nažalost neselektivno.

  12. Koliko neistina na samo jednom mestu. Na žalost svih nas-demokratija ima i loše strane a jedna od tih loših strana svakako je mogućnost da svaki čovek kaže baš sve što mu padne na pamet iako o samoj materiji ne zna baš ništa. Predsednik vrlo objektivno, precizno i blagovremeno izveštava građane o trenutnom stanju kao i o eventualnim posledicama i tu nema niti malo doze zastrašivanja niti širenja panike. Kada to sve isto ne bi rekao javnosti iste sekunde bi bio osuđen da skriva i maskira realnost. Nikad ugoditi!!! Strašno i tužno što ljudi nikako da se dozovu pameti.

  13. Tako je to kad jedan, izaziva 5 miliona malih virusa…A onda se , svi prave mali Pavli…?!!

  14. Prvo covek nije u vinklu (ne profesor)vec glavni junak petparackog stripa I to je jasno cak I tata andjelku problem je u formulaciji „predsednik je doneo respiratore koje je nabavio iz inostranstva“kako to ON nabavlja cime se on to bavi kada nabavlja opremu drzi konferencije o epidemiji gde mu glavni epidemiolog I simpaticna VELKA bosancica rade kao saptaci I potvrdjivaci velikih misli zatim glavni magacioner I dezurna narikaca us tercu malinice ancice slatkice pitanje da li ja Neko ausvinklu pokazao ustav rs I da li je u redu da vanrednu situciju Koju nazivamo stanjem koristi u najjezivijoj kampanji u istoriji parlamentarizma aman smoreni dokle vise

  15. Ne bi bilo nista da se nisu u nasu zemlju vrati gastajbajteri. Posto im je tamo bilo lepo sto su se koji djavo vracali nazada da nas zaraze.

    1. Bili su dobri kada su slali doznake, sada vam ne valjaju. Ti si bruka i sramota za ljudski rod

  16. Napravio si bre od zapadnog Balkana „crnu fleku“,ni sa jednom susednom zemljom nemamo dobre odnose. Imamo lose odnose,to je istina a ne tvoje lazi o nekakvom liderstvu .Evropskoj uniji „pretis“ sa nekakvom Evroazijskom unijom.Kao oni su se mnogo potresli zbog toga . Nismo mi Vucicu kinezi,iako ti imas „brata“ tamo ! Imas ministra inostranih poslova koji bruka ovu zemlju i svadja nas sa celim svetom,ministra odbrane koji se kurci i preti svima redom .Imas premijerku koja ,iako nema cime ,kurci se na gradjane,na narod.Sa svojom politikom stalna si pretnja stabilnosti u regionu .Podbunjujes srbe u susednim zemljama da su im ugrozena ljudska i sva druga prava ! Jel to tvoj doprinos stabilnosti u regionu.?? Unakazujete grad ,Sklonili ste Dimitrja Tucovica jednog od osnivaca Socijaldemokratje u Srbiji da bi ste na Slaviji podigli kinesku fontanu .Podigli ste spomenik Nikoli Pasicu, najvecem zlu i nesreci srpskog naroda . Vise od sto godina Srbija ne moze da se oslobodi te radikalske kuge.Svi ste vi ,SNS, vidi vam se to i sam si „priznao“ u jednoj prilici . I sto rece jedan kolumnista podsecas na „Egzibicionistu sklonog da cesto raskopca mantil,ali tamo nema sta da se vidi“ .

  17. Dragi Ratko sto bi rekao pokojni Djindjic: sta si ti licno ucinio u ovoj situaciji da pomognes svojoj Srbiji sem sto pises besmislene komentare na tudji rad i sipas „pametne“ savete. Zasto nisi svoju velicinu stavio vladi Srbije na raspolaganje da i oni imaju neke koristi od tebe? Lako je sedeti kuci i kritikovati one sto rade i pronalaziti im greske. Od tebe ce najveca pomoc biti da ostanes kuci kad vec nista drugo neznas da radis i pomognes ovom narodu.

  18. dzaba swe owo kad DANAS ne objawljuje komentare obicnog naroda.drazo zasto mi saljete dopis o uclanjenju u klub citalacca ako nemam prawo na misljenje.imate moju email adresu,obratite se nama koji ne znamo kako i gde…ili ste postali tabloid,ako jeste,javite nam da bezimo odawde.postowanje

      1. pa nema ga,vi naprednjacki botovi ste sve uzurpirali i potrovali…fakat vuckova korona

  19. Garantujm zivotom da se ovi lekari kaju sto su pristali da pomazu u ovoj situaciji,i rade zbog naroda a zbog Vucica siguransam da nebi radili

  20. Nije mi jasno šta se to u Srbiji događa. Zašto je Srbija dozvolila Vučiću da protiv ustavno uzurpira svu vlast u svojim rukama. Koliko znam ustav Srbije daje predsjedniku republike ovlasti otprilike kao i ustav RH, a to otprilike znači nikakve to jest čisto protokolarne. Kako se Srbiji dogodilo da sa pozicije predsjednika SNS Vučić uzurpira kompletnu vlast u RS. To je otišlo dotle da sada u jeku epidemije kovida 19 on postaje i policajac i epidemiolog i glasnogovornik kriznog štaba i sve i sva u Srbiji. Kod nas u RH Milanović je istog dana kada je postao predsjednik po sili zakona prestao biti član SDP. Predsjednik RH tijekom ove epidemije javio se samo jednom i to da bi pozvao građane da slušaju upute stožera za borbu protiv kovida 19. Predsjednik vlade Plenković bavi se ekonomskim pitanjima u svezi ove epidemije i apslutno se ničim ne miješa u rad stožera civilne zaštite za obranu od kovida 19. Dok se u Srbiji najprije Vučić oglasi kako je bila teška i neprospavana noć onda u 15 sati krizni štab samo potvrdi to što je on već rekao. Sve mjere on nagovijesti a onda vlada i krizni štab samo potvrđuju. Druga stvar nije mi jasno čemu vojska na ulicama Srbije i protuustavna zabrana izlaska penzionerima. Kod nas u RH postoji samo zabrana kretanja izvan mjesta boravka bez dozvole koja je može dobiti putem interneta. Trgovine sa prehranom rade do 17 sati bez ograničenja odlaska u trgovonu bilo kome. Jedino se stalno apeluje da se ostane doma i to se za sada vrlo dobro poštiva. Danas je u RH 40 novozaraženih, a u RS skoro 300 u RH 12 mrtvih, a u RS 40 tako da ne vidim nikakav smisao treniranja strogoće od strane Vučića prema građanima RS jer to sudeći po broju zaraženih i umrlih nema nikakvog utjecaja na epidemiju.

  21. Najpokvarenija funkcionerska kampanja u istoriji sveta od strane Vučića. Dok je drugima sve zabranjeno i dok ljudi umiru on koristi položaj da ne prekida predizbornu kampanju.

    1. Nešto nisam ubeđen, koliko vidim dešavaju se bogme debele debate i na suprotnoj strani od Vučića&co ali niko ništa konkretno ne iznosi nego se opet i oni vrte oko Vučića te ovo jwe naredio te ono mu nije dobro, a zašto je ovo tada rekao a ovo sada. ne pomaže to analiziranje u sitna crevca kada ova pošast luduje i odnosi ljudske živote.

  22. Verovatno je ministar zdravlja ispao iz klisea jer se ophodio sa novinarima i javnoscu na krajno kulturn nacin kao takav bas ne odgovara pa ga sad nigde nema.

  23. Istrazite malo da li je stvarno zaposleno 1000 lekara. I ko su ti lekari koji su zaposleni- jer se nijedan od nezaposlenh lekara na volonterskim specijalizacijama nije zaposlio? A ni novi lekari specijalisti. Koje su to stipendije koje su podeljene lekarima? Verovatno se misli na nove volonterske specijalizacije koje ce raspisati tj. lekari stipendiraju ministarstvo zdravlja a ne ono njih. Zbog cega se zovu lekari iz inostranstva kad imamo hiljade lekara na birou.

  24. Ne desava se samo pandemija u Srbiji! Pogledajte sta se desava i u drugim drzavama. Ceo svet je zatecen ovakvom posasti u 21 veku. Lako je pricati iz ugla neodgovornosti za donete odluke u ovoj situaciji. Oni koji su na odgovornim pozicijama, koji donose odluke, sada se gledaju kroz lupu. Lako je pametovati, a nemati odgovornost prema celoj naciji. Kada se svaki zivot gleda spasiti, a kolaps u celom svetu.

  25. A jel treba da bude kao Tramp pa sada ne zna šta da radi,a zdravstveni sistemi u kolapsu.

  26. Gospodo borci za ljudska prava (i pet rights, naravno) u uslovima invazije Koronavirusa, ovo kako se izjašnjavate i kako to obrazlažete je katastrofa.
    Vi većini gradjana Srbije pa i meni uskraćujete pravo NA ŽIVOT. Kao potvrdu ovoga i vaših stavova evo imate današne podatke:

    50% NOVOZARAŽENIH je iz Bgd. … I tako već nedeljama.

    Iza ovih procenata UMIRU ljudi. Zar je moguće da vam to nije jasno.

    Pa nije SAMO BEOGRAD Srbija, utuvite to najzad. Bar bi sada to trebalo da uradite kada su nam životi ugroženi.

    Istini za volju, ja verujem da većina Beogradjana nije na ovako naopakoj poziciji. Ova glasna manjina su Bgd „elita“, koja non-stop soli pamet svima naokolo, a tu su i inadžije koji u inat A. Vučiću ne prezaju od najbesmislenijih poteza.

    A ovoga gospodina Božovića treba čitati da je izašao u javnost da pravi besmisleni haos i nepotrebne podele. Ništa drugo. Usput, pitajte ga da li se rado šetao baš tamo gde su padale NATO bombe? Pa nije, a ovde priča besmislene stvari.

  27. Ma,najbolje je bilo da izadje pred narod i kaze: registrovali smo Koronu, hajde sad svi na ulice da se sto vise vas zarazite. Gospodine Ratko, od kada se iznosenje cinjenica smatra panikom?

  28. Koliko pratim dešavanja preko svih portala malte ne u svakoj zemlji u kojoj je prisutan ovaj virus u povećanom broju obolelih kao i umrlih uvedene su drastične mere za zaštitu zdravih stanovnika i ne vidim da se neko buni, već svi poštuju ili preporuke ili naredbe, kako gde je to prezentovano, samo mi uporno tražimo neke izgovore i debatujemo šta je starije kokoška ili jaje?

  29. Kakava panika? Pa zar treba da pustimo da nam se desi scenario kao i Italiji i Spaniji. Svaka mera je za pohvalu.

  30. Gde samo nađete ove i koliko ih plaćate. Prosečan lik zna da kritikuje državu i zna sve što je pogrešno i zna kako trebalo bi. Izvoli proćiće i ovo pa na izbore i pobedite pa onda radite kako treba „najbolje“. Šta ja tu pričam, da vi pobedite na izborima, a kako? Sem kritika Vučića vi nemate bišta drugo da ponudite, a to je za birače jako malo.

  31. Zar nije malo cudno da samo na danas i n1 mozemo videti ove samoproglasene intelektualce sa ovakvim idejama. Bas cudno, zar ne?

  32. Znate sta, stvarno smo stoka od naroda! Treba taj Vucic sto ga iz usta ne ispustate da jednostavno digne ruke sada i da vas pusti da radite sta hocete ali kada bude se desio italijanski scenario nemojte posle tog vucica da krivite sto nece biti kreveta i raspiratora za sve. Stvarno smo stoka od naroda, kukate protivustavno zatovrio narod? Porobio narod, naseljava emigrante, pa mi bre stvarno nismo normalni kao narod. Tupite tu, filozoforate a ne mozete jdno najobicnije sedite kuci da ispostujete, ma sami sebi smo krivi a trazimo da gresku sopstvenu prebacimo na drugog, takav smo narod, pogan i arogantan. Zapamtite, kada bude zagrebalo grlo, izadjite da setate, bunite se na protivustavni policijski cas a kada ne mozete da disete vise neka vam bude kriv Vucic jer samo tako mi srbi znamo, vecito nam je neko drugi kriv za sopstvene greske koje svesno cinimo u inat! A vi botovi sto serete ovde, zapamtite, virus nije politicki orijentisan zato cuvajte se i vas i vase najvoljenije jebao vas djilas!

  33. Ovde koliko vidim svaka baba bistri politiku a može i reprezentaciju da sastavi.

  34. Da li postoji iko normalan u toj redakciji, da li postoji neko ko može da normalno radi posao novinara jer sve ovo je lična projekcija mržnje prema jednom čoveku, dakle prema jednom čoveku. Opšte poznato je da se u Srbiji uspeh ne prašta pa tako i taj sagovornik, mrzi onoga koji je uspeo za razliku od njega samog što nije u svom životu ostvario ništa i ostao je niko. Ako vam treba ubrzani kurs novinarstva, povezaću vas sa pravim novinarima da vam održe predavanje kako se radi posao novinara pa da ne budete novinarčići u pokušaju nego novinarčići kursisti, možda ćete bolje raditi posao, ali ni to ne možete raditi dobro jer ste loši ljudi.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.