Razrešen crkveni odbor koji je pokrenuo inicijativu za raščinjenje Pahomija 1

Upravni odbor eparhije vranjske razrešio Upravni odbor Crkvene opštine Klinovac, koji je pokrenuo inicijativu za raščinjenje i uklanjanje vladike vranjskog Pahomija iz Eparhije Vranjske najkasnije do 1. novembra ove godine.

Članovi u ponedeljak smenjenog Crkvenog odbora održali su danas u Vranju konferenciju za novinare.

„Odluka Eparhijskog upravnog odbora samo je meni lično uručena, ne i mojim najbližim saradnicima iz odbora, koji su takođe smenjeni. Rečeno mi je da će je oni dobiti poštom“, istakao je smenjeni predsednik Crkvenog odbora u Klinovcu Stojan Stevanović.

On je dodao da je odluka objavljena na sajtu eparhije gde je navedeno da je za novog predsednika izabran član Odbora Zoran Mitić iz Klinovca. „Klinovački crkveni odbor ima samo jednog člana, novopostavljenog predsednika Mitića, jer ljudi ne žele da učestvuju u radu takvog odbora, koji je ekspresno postavio vladika Pahomija.

Niko drugi iz Klinovca neće da bude u Crkvenom odboru dok je vladika Pahomije ovde“, rekao je Stevanović. „Meni je ovih dana podneta i krivična prijava, sa obrazloženjem da sam ugrozio bezbednost vladiki Pahomiju“, rekao je Stevanović.

On dalje kaže da je ovaj odbor morao da izađe u javnost nakon više obraćanja Sinodu SPC i patrijarhu Irineju, od kojih nije bilo nikakvog odgovora. Povod za obraćanje vrhu srpske pravoslavne crkve bilo je odlazak sestrinstva iz manastira Svetog Oca Prohora Pčinjskog. Zbog izostanka reakcije vrha Crkve, sestre su otišle u Gračanicu.

„Sinod i neki crkveni velikodostojnici svojim činjenjem ili pak nečinjenjem doveli su SPC do nezapamćene sramote. Materijalizam, pare, homoseksualizam, pedofilija, jeres, satanizam.“, stoji u saopštenju koje je na konferenciji pročitao dojučeranji predsednik Crkvenog odbora u Klinovcu. Smenjeni članovi odbora zameraju i državi koja se, kako kažu, umešala u „aferu Pahomije“ i odbranila ga od zaslužene kazne.

„Pahomije će biti raščinjen i uklonjen iz Eparhije vranjske najdalje do 1. novembra, na dan Svetog Oca Prohora Pčinjskog“, zaključio je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari