"Razumem i da neko ima vezu, ali nije humano": Pacijenti čekaju satima na zakazane preglede u niškom Kliničkom centru 1Foto: V. Torović

Pacijenti koji imaju zakazane preglede u specijalističkim ambulantama u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Nišu primorani su da čekaju satima u prebukiranim čekaonicama u zgradi stare hirurgije.

Niški UKC je referentna zdravstvena ustanova tercijalnog zdravstva za ovaj region, tako da na preglede dolaze pacijenti iz cele jugoistočne Srbije.

Pacijenti često na zakazani pregled stižu iz Bujanovca, Pirota, Zaječara, Kuršumlije i drugih manjih mesta koji su udaljeni i po više od 100 kilometara, ali ih u neurohiruškim, hiruškim, urološkim, ortopedskim, gastroenteteloškim i endokrinološkim ambulantama čeka ogromna gužva.

Reporterka Danasa je zatekla veliki broj pacijenata ispred ortopedske i urološke ambulante, od kojih su mnogi bili u kolicima, a poneki čak i na nosilima. Ispred ulaza u zgradu stare hirurgije bilo je mnogo sanitetskih vozila koji su dovezli na pregled pacijente iz jugoistočne Srbije.

„Jutros sam na ortopediji imao zakazani pregled u 9 časova, na koji sam došao ambulantim vozilom iz Kuršumlije. Pošto sam iz sela u okolini Kuršumlije, morao sam još sinoć da dođem kod sina, a onda nas je sanitet pokupio u 7 časova, jer su neki pacijenti imali pregled u 8 časova. Ovde sam već četiri časa, ali nisam siguran da li će lekar uopšte da me primi. Vidite da je ogromna gužva, a dosta njih ulazi na vezu, preko reda“, kaže penzioner Stojan Radomirović.

Elizabeta Ilić iz Niša, pak, kaže da ne vidi svrhu elektronskog zakazivanja pregleda, kad se opet čeka dugo.

„Moja izabrana doktorka u Domu zdravlja u Nišu je nekoliko puta pokušala da mi pronađe termin kod urologa, ali nikad ga nema. Početkom meseca se pojave termini, ali nedovoljan broj za pacijente iz celog regiona. Iako sad imam zakazano u 10.30 časova, već je podne, a još nisu primljeni oni koji su imali termin u 10. Sve je ovo maltretiranje pacijenata“, smatra ona.

Zoran Stošić iz Vranja ogorčen je što posle intervencije na kičmi mora dugo da čeka na kontrolni pregled.

„Zakazano mi je u 10 časova kod neurohiruga. Sad moram tako jer je moj doktor otišao u penziju i više ne mogu da ga pozovem i da dođem bez zakazivanja. Sin me je dovezao jer ima neka posla u Nišu, ja evo čekam već dva časa. Svejedno, nije mi teško da čekam, ali se plašim da ću u ovoj gužvi da se zarazim koronavirusom“, uplašen je ovaj Vranjanac.

Pacijentkinja, koja nije želela da se predstavi, je upozorila da gužve najviše stvaraju „doktori i medicinske sestre koje uvode svoje poznanike preko reda“.

„Sve razumem, i da neko ima vezu, mnogo je zdravstvenih radnika u UKC, ali nije humano da mi stariji čekamo, nerviramo se, a oni uvode mlade preko veze. Ako slučajno pitaš medicinske sestre zašto ih primaju iako nemaju zakazano, dobiješ nemušte odgovore“, priča ona.

Redakcija Danasa je pre sedam dana zatražila od direktora UKC u Nišu Zorana Perišića odgovor na pitanje zašto su tolike gužve u specijalistički ambulantama, ali nismo ga dobili, iako smo imali obećanje portparolke.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari