Reakcije posle ubistva trudnice: Rodno zasnovano nasilje, hitno upozorenje za institucije i društvo 1Foto: Shutterstock/Daniel Tadevosyan

Najviši predstavnici opozicionih stranaka u reakcijama na večerašnje ubistvo trudnice ispred Ginekološke klinike ocenili kako je rodno zasnovano nasilje, hitno upozorenje za institucije i kosovsko društvo.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići napisao je na Fejsbuku da je ubistvo tragičan, surov i nehumani čin.

„Najiskrenije saučešće porodici zbog gubitka voljene osobe. Iako je teško naći kaznu za ovaj jezivi zločin, pozivam pravosudne organe da svom snagom i kompetentnošću reaguju na autora. Rekao sam to pre nekoliko dana, ponavljam i večeras: rodno zasnovano nasilje je hitna uzbuna za sve državne institucije. Akcija se mora preduzeti danas. Brzo. Bez kompromisa“, napisao je Krasnići.

Primarna misija treba da bude borba protiv fenomena nasilja nad ženama, napisao je predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Ljumir Abdidžiku i naglasio da je ovaj fenomen poprimio nacionalni karakter.

„Ponovo žena, u poslednjoj nedelji trudnoće, postaje žrtva monstruoznog zločina. Ovo više nije normalno stanje; i ne možemo normalizovati ovu nacionalnu uzbunu koja se pred našim očima odvija na najnehumaniji mogući način sada dva puta nedeljno samo reakcijama“, napisao je Abdidžiku.

Prema njemu u ovom slučaju reči sada gube na težini.

„Ništa što danas kažemo ne može vratiti ugašeni život ugrožene žene i život nerodjenog deteta. Kao roditelj i član porodice, osećam bol i tugu zbog tužnog gubitka ove večeri. Kao deo političkog spektra osećam ljudsku obavezu da se borim protiv ovog fenomena nasilja nad ženama koji je već poprimio nacionalni karakter. Ovo bi danas trebalo da bude naša primarna misija“, napisao je Abdidžiku.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izrazio je šok zbog ubistva i zatražio mobilizaciju društva koko bi se sprečili ovakvi slučajevi.

„Šokiran vestima o jezivom ubistvu koje se dogodilo. Ovaj ružan i kukavički čin protivreči se našoj albanskoj tradiciji i samoj ljudskoj logici. Samo rad organa reda i mira nije dovoljan, već nam je potrebna mobilizacija nas kao društva, na svim nivoima, da se ovakve tragedije spreče i da ih nikada ne doživimo. Delimo bol sa porodicom i svim građanima Kosova“, napisao je on na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.