"Rečeno mi je da ne dajem izjave": Dr Ranka Radulović i dalje taji šta je primenila na deci u "Ribnikaru" i upućuje na sajtove na kojima je i njeno ime 1Foto: Beta/Branislav Božić

Terapija muzikom ili muzikoterapija izazvala je veliku pažnju javnosti nakon što je otac stradale devojčice u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, Slobodan Negić, gostujući u „Utisku nedelje“ rekao da je dr Ranka Radulović deci iz „Ribnikara“ pustila narodnu pesmu kako bi im na taj način pomogla da se nose sa tragedijom.

Dr Ranka Radulović je zaposlena u Klinici za psihijatriju UKC Srbije, osnivačica je i predsednica Udruženja muzikoterapeuta Srbije i direktorka centra za edukaciju iz muzikoterapije Hatorum.

Ona je, prema sopstvenim rečima, u školu „Vladislav Ribnikar“ hitno poslata u petak 5. maja po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega.

Ne mogu da pričam

Na pitanje Danasa da pojasni da li je muzikoterapiju primenila na učenicima „Ribnikara“ i kako funkcioniše ta metoda, dr Radulović kaže:

„Rečeno mi je iz Ministarstva zdravlja da ne mogu davati nikakve izjave, ali vi se možete poslužiti sajtom Udruženja muzikoterapeuta Srbije“.

A, na sajtu stoji da je Udruženje osnovano 2001. godine. Osnovala ga je upravo dr Ranka Radulović i njeni bliski saradnici.

„Udruženje je osnovano kao nezavisno, nevladino, neprofitno udruženje građana u cilju razvoja muzikoterapije kao nezavisne profesije u Srbiji, a koje se finansira od članarina, donacija i sopstvenih aktivnosti u skladu sa zakonom“, navodi se na početnoj strani sajta.

Muzikoterapija je, kako je na sajtu objašnjeno, zdravstvena usluga koja obuhvata skup metoda koje koriste zvuk koji može i ne mora biti muzika.

U cilju dijagnostike, prevencije…

Prema istim informacijama, u pitanju je legitima metoda psihoterpije koja se koristi u cilju dijagnostike, prevencije, terapije, rehabilitacije i podsticanja telesnog i duševnog zdravlja i duhovnog razvoja.

Nije pojašnjeno kakvi se to zvukovi i muzika puštaju klijentima i da li to zavisi od njihovog muzičkog ukusa.

Na sajtu Udruženja muzikoterapeuta Srbije se ističe da su muzikoterapeuti iz ovog udruženja  „fakultetski obrazovane i muzički obrazovane osobe koje su nakon osnovnog studija prošle edukaciju iz muzikoterapije koja podrazumeva ličnu analizu, teorijsku nastavu, praktičnu nastavu i superviziju“.

Ali, tamo se nigde ne navodi da li kandidati za muzikoterapeute moraju da budu psiholozi ili psihijatri, bitno je samo da imaju završene osnovne akademske ili strukovne studije, ili da su poslednja godina studija.

Pored toga što je predsednica Udruženja muzikoterapeuta Srbije, dr Ranka Radulović je i direktorka centra za edukaciju iz muzikoterapije, Hatorum, koji se pored edukacije muzikoterapeuta bavi i pružanjem usluga muzikoterapije.

Usluge koštaju

Jedna od intersantnijuh usluga koju Hatorum pruža je „Onlajn ispraćaj pokojnika“, koji košta 12.000 dinara i može se organizovati i za kućne ljubimce.

„Svojim inovativnim programom muzičkih online ispraćaja koji vode profesionalni muzikoterapeuti Hatorum uvodi ovu novu uslugu kako bi svi imali priliku da se pozdrave sa svojim pokojnicima, bez obzira na prostornu ili vremensku distancu od vremena smrti, uz muzički program koji pokreće i koji je podrška procesu žalovanja.  Hatorum omogućava individualni ili grupni ispraćaj, koji je namenjen ožalošćenim osobama od  detinjstva do duboke starosti“, navodi se na sajtu Hatoruma.

Povećanje nataliteta

Hatorum ima i svoj program za povećanje nataliteta koji, između ostalog, podrazumeva: muzikoterapijski edukativni program za trudnice koje su pod stresom bilo koje vrste, muzikoterapijski edukativni program u pripremi i realizaciji porođaja, primenu muzikoterapije u inkubatorima i program za decu koja su doživela neku traumu.

Pored ovoga nude još i konsultacije pre abortusa, terapiju žalosti kod žena koje su imale spontani ili namerni pobačaj, terapiju žalosti kod rođenja mrtvog deteta i terapiju žalosti u slučaju rođenja deteta sa posebnim potrebama.

Hatorum svoje usluge naplaću uglavnom preko sistema članskih kartica, čije se cene za pojedince kreću od 16.000  do 320.000 dinara, a za kompanije, odnosno pravna lica od 160.000 do preko tri miliona dinara.

Podsećamo, Slobodan Negić je gostujući u „Utisku nedelje“ rekao da je samo dva dana nakon tragedije u „Ribnikaru“ dr Ranka Radulović deci puštala „narodnjake“ i sprovela nešto što je on nazvao „tamnom seasnom“.

„U `tamnoj psihoseansi` koju je deci držala dr Ranka Radović, uz znanje direktorke škole, ona je deci puštala narodnu muziku i govorila im da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih poginulih prijatelja i prijateljica. Ne postoji niko ko može da objasni kako se to dogodilo. To je bilo bez znanja roditelja, devojčica je došla kuću uplakana, u traumi, rekla je da su bili na seansi, rekla je da je bilo odvrato“, rekao je tada Negić.

Doktorka Radulović je na ovo rekla da je tokom satanka koji imala sa nastavnicima 5. maja u Ribnikaru pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećenjem na pokojnog učenika koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima.

„Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole“, objasnila je Radulović.

Ministartvo zdravlja naložilo vanredni inspekcijski nadzor

Istovremeno, Ministarstvo zdravlja naložilo je vanredni inspekcijski nadzor Klinike za psihijatriju UKC Srbije zbog primedbi roditelja devojčice nastradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“ da je psihoterapeutkinja koja je radila sa učenicima nakon tragedije koristila metode kojima su neka deca dodatno traumatizovana.

Zbog terapije koju je sa učenicima sprovela doktorka Ranka Radulović, reagovali i iz Ministarastva prosvete, a Snežana Vuković iz ovog ministarstva za RTS je rekla da je Ministarstvo prosvete tek naknadno čulo za terapeutske metode angažovane doktorke i da žali zbog celog događaja.

Zanimljivo je da je ceo slučaj izazvao veliku pažnju uslovno rečeno laičke javnosti, dok je izostala reakcija stručne – psihijatara i psihoterapeuta. To se desilo i novinaru Danasa kome su potencijalni sagovornici na ovu temu odbili da komentarišu muzikoterapiju i čitav ovaj slučaj.

Danica Grujičić: Muzikoterapija priznata metoda, registrovana u Srbiji

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je juče u Skupštini da je dr Ranka Radulović 5. maja procenila da bi bilo dobro da đaci iz beogradske osnovne škole u kojoj se dva dana pre toga dogodilo masovno ubistvo, poslušaju jednu narodnu pesmu koju su pevali na ekskurziji, dodajući da nije bilo pevanja.

„Nije bilo pevanja, puštena je muzika preko telefona, i posle su se deca razišla“, rekla je Grujičić.

Prema njenim rečima, muzikoterapija je priznati metod lečenja, registrovan i u Srbiji i u svetu, ali o tome da li je ona adekvatna trenutnoj situaciji – odlučiće spoljašnji stručni nadzor Klinike za psihijatriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari