Ministarstvo zdravlja naložilo hitan inspekcijski nadzor Klinike za psihijatriju zbog pritužbi na seanse Ranke Radulović 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Ministarstvo zdravlja naložilo je hitan inspekcijski nadzor Klinike za psihijatriju zbog pritužbi na seanse doktorke Ranke Radulović u OŠ „Vladislav Ribnikar“, nakon što je Slobodan Negić, otac devojčice ubijenoj u toj školi, izjavio da je ona dva dana nakon masakra u toj školi držala seansu sa decom bez znanja roditelja, piše Blic.

Negić je rekao da su održane „mračne psihoterapijske seanse“ sa decom koja su tog dana došla u školu da pokupe svoje stvari i da je Radulović pritom deci puštala narodnu muziku i navodila ih da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih ubijenih drugova i drugarica.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 4. maja, dan nakon tragedije, u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/oglasila-se-ranka-radulovic-procenila-sam-da-ce-slusanje-pesme-sa-eskurzije-biti-korisno-za-djake/

Navedeno je da su prvom sastanku, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici Unicefa, ministarstava prosvete i zdravlja i predstavnici Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje.

Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS.

„Sve te ustanove su na zahtev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smenama od 8 do 12 časova i od 12 do 16 časova“, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Sve te zdravstvene ustanove i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odeljenjima otvorile su besplatne telefonske linije i obezbedile razgovore i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

„Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, a rad timova je svakopdnevno koordiniran. Te aktivnosti i dalju koordinaciju je od 11. maja preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari