Da li će 3. maj biti proglašen Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava i od koga zavisi ta odluka? 1foto FoNet Milica Vučković

Kako sada stoje stvari 3. maj neće ove godine biti proglašen Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava, a inicijativa Viktimološkog društvo Srbije (VDS) tek treba da bude zvanično upućena nadležnim organima nakon tog datuma.

Viktimološko društvo Srbije je, podsetimo, na Evropski dan žrtava, koji se obeležava 22. februara, pokrenulo peticiju da se 3. maj proglasi Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava.

Peticiju tog udruženja do sada je potpisalo oko 7.000 građana i ona još uvek nije predata.

– Naš cilj je da do obeležavanja godišnjice masovnih ubistava koja su se dogodila prošle godine, dakle do 3. i 4. maja, prikupimo najmanje 8.000 potpisa, kako bismo zahtev da se 3. maj proglasi Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava mogli da uputimo nadležnim državnim institucija na dalje razmatranje i usvajanje – kaže za Danas Milica Luković Radaković, iz Viktimološkog društva Srbije.

Ona podseća da je ideja pokretanja peticije bila da se skrene pažnju, kako na direktne, tako i na indirektne žrtve masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji.

– Skretanjem pažnje na žrtve, na porodice žrtava, kao i na njihove potrebe nastojimo da utičemo na građane da razviju empatiju i da zajedno doprinesemo kolektivnom pamćenju. Takođe, na ovaj način želimo da pošaljemo poruku javnosti i državi da ovako tragični događaji ne smeju da se ponove i da žrtve ne smeju biti zaboravljene. Pokretač za peticiju jesu bila masovna ubistva koja su se dogodila 3. maja prošle u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i 4. maja u Malom Orašju i Duboni, ali naša ideja jeste da se na ovaj dan setimo svih žrtava masovnih ubistava koja su se dogodila u našoj zemlji u proteklih nekoliko decenija – pojašnjava Luković Radaković.

Inicijativu VDS je podržala i Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Viktimološko društvo Srbije pozvalo je sve građane da svojim potpisom podrže peticiju, jer veruju da će na ovaj način svi zajedno doprineti razvijanju kulture sećanja.

Peticija je dostupna na sajtu peticije.online, kao i na sajtu Viktimološkog društva Srbije www.vds.rs i na društvenim mrežama VDS.

Inače, odluku o proglašenju obeležavanja određenih datuma donosi Skupština Srbije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ranije je najavila da će se datum tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“ obeležavati u školama kao Dan sećanja i tuge.

„O tome kako će se tačno obeležavati, tek ćemo razgovarati, ali svakako ćemo se toga dana svi zajedno setiti velike tragedije i nevinih žrtava. Vidite i tu simboliku brojeva, 3. 5. i 5/3, što je i spomenik streljanim đacima u Kragujevcu“, rekla je uoči početka ove školske godine Đukić Dejanović.

Za sada nema najava na koji način će se obeležiti godišnjica masovnog ubistva u „Ribnikaru“, ali je izvesno da posebnog programa u školama neće biti jer su đaci tada na prolećnom raspustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari