Viktimološko društvo Srbije pokrenulo inicijativu da se 3. maj proglasi Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava 1foto FoNet Ana Paunković

Viktimološko društvo Srbije (VDS) saopštilo je danas, povodom ovogodišnjeg obeležavanja Evropskog dana žrtava, da sve žrtve i njihove potrebe moraju biti prepoznate, a njihova prava u potpunosti poštovana, i da zato pokreće inicijativu da se 3. maj proglasi Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava.

Viktimolozi su posebno skrenuli pažnju na direktne i indirektne žrtve masovnih ubistava koja su se desila u Srbiji, a posebno na dva počinjena 3. i 4. maja 2023. godine, i objasnili da na taj način žele da se svake godine sete svih nastradalih u masovnim ubistvima i pošalju poruku javnosti i državi da ovako tragični događaji ne smeju da se ponove.

„Posebno želimo da naglasimo da ne smemo da zaboravimo nastradale 3. maja 2023. godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i 4. maja 2023. godine u Malom Orašju i Duboni. Pozivamo sve građane na empatiju i davanje doprinosa izgradnji kulture sećanja. Ne smemo da zaboravimo nastradale u masovnim ubistvima i ne smemo da dozvolimo da se tako nešto ponovi u budućnosti, poručili su iz VDS.

Peticija za prikupljanje potpisa za podršku inicijativi se nalazi na linku https://www.peticije.online/peticija_da_se_3_maj_proglasi_danom_secanja_na_zrtve_masovnih_ubistava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari