Tehnička škola u Pirotu novu školsku godinu dočekala je sa rekonstruisanim podovima u prizemlju i nastavničkoj kancelariji i novim sanitarnim čvorom, budući da su podovi poslednjih godina počeli da tonu jer kad je škola građena nisu bili betonirani.

Direktor škole Aca Božić kaže za „Blic“da je letos rekonstruisano 1.100 kvadrata učioničkog i laboratorijskog prostora i hodnika. U učionicama i kabinetima je pre postavljanja PVC podova urađena armirana ploča i termo izolacija. U hodnicima i holovima je granitna keramika.Škola je dobila i potpuno novu vertikalu sanitarih čvorova koja je, kao i podovi, bila dosta propala.

– U toku su radovi na rekonstrukciji naše biblioteke u amfiteatar. Radovi će kasniti dvadesetak dana, ali to ne smeta za redovno odvijanje nastave – kaže Božić.

Škola je izgrađena 1970. godine na močvarnom tlu i po glavnom projektu prizemlje škole nije imalo armirani beton. Podovi u prizemlju škole su, usled sleganja tla poslednjih godina počeli da tonu. Prilikomnjene izgradnje podovi nisu betonirani, što je i glavni razlognjihovog propadanja, negde i do pedeset centimetara.

Zbog toga je bila potrebna hitna rekonstrukcija jer je to pretilo i temeljima ove najstarije i najvećeškole u Pirotskom okrugu.

– Podovu su na pojedinim mestima počeli da pucaju i da propadaju, negde i do pola metra. U pojedinim učionicama učenici su zbog krivih podova sedeli ukoso – kaže Božić.

Radovi su počelipočetkomjula. Ministarstvo prosvete i sporta je odobrilo 5,8 miliona, a lokalna samouprava 2,4 miliona dinara.

– Pokazalo se međutim da je potrebno oko 13 miliona dinara. Zbog nedostatka para odrekli smo se zamene kompletne grejne instalacije koja se nalazi ispod podova, mada je ona u nekim delovima tamo gde je bilo najkritičnije zamenjena. Stigli smo do cifre od oko deset miliona dinara. Mislili smo da ćemo sanitarne čvorove na spratu ostaviti za narednu godinu, ali kad su radovi počeli na toj vertikali to jednostavno nije bilo moguće ostaviti za kasnije. Morali smo da radimo kompletnu vertikalu sanitarnog čvora, jer je voda sa zemljom lila na sve strane i ugrožavala zidove i pojedine prostorije u prizemlju.

Ustanovljeno je takođe da pregradni zidovi u prizemlju i na spratu nisu imali gvožđa ni temelja. Sve je to moralo da se sanira. U ministarstvu sam dobio obećanje da ćemo dobiti dodatna sredstva. Uspeli smo sve da završimo pre 1. septembra- kaže Božić, dodajući da će Fond za građevinsko zemljište finansirati radove na dogradnji radionica za praktičnu nastavu u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari