Vašarski rekviziti još iz Titovog doba: Treća nesreća u nizu zbog neispravnosti ringišpila 1Foto: Beta/Milan Timotić

Jedno dete je teško povređeno, dok je njih 12 zadobilo lakše povrede u nesreći koja se dogodila na vašaru u Kuršumliji, kada se jedan ringišpil otkačio. Nažalost, u manje od godinu dana ovo je treći slučaj u nizu raspadanja vašarskih rekvizita.

Devojčica je nakon primarnog zbrinjavanja i na osnovu urađene hitne dijagnostike u ZC u Prokuplju, sa teškim neurohirurškim povredama odmah hospitalizovana na Klinici za intenzivnu negu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Zbog životno ugroženog stanja, ona je intubirana i nalazi se u medicinski indukovanoj komi, preneo je RTS.

Najteže povređena devojčica hospitalizovana je na Klinici za intenzivnu negu UKC Niš, petoro dece zbrinuto je u Domu zdravlja u Kuršumliji, a sedmoro u prokupačkoj bolnici.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić juče je saopštio da su zbog pada ringišpila uhapšeni njegov vlasnik i zakupac placa, koji se sumnjiče da su počinili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Nešto ranije, u martu ove godine, slična situacija, doduše sa manje teških ishoda, dogodila se i u Luna parku u Lazarevcu, kako je pisao Euronews.

Na video snimku koji je preneo Instagram nalog 192_rs, može se videti kako je ringišpil pun dece krenuo da se lomi i pada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Takođe, u julu prošle godine tokom manifestacije Gročanske svečanosti u Grockoj, deo konstrukcije ringišpila se otkačio u toku vožnje i povredio nekoliko osoba.

Predsednik Sindikata Sloga i narodni poslanik Stranke slobode i pravde, Željko Veselinović, kaže da su svi ringišpili i vašarski rekviziti koji se kod nas koriste stari najmanje 50 godina i potiču još iz vremena Tita.

– Problem je što se svi ti rekviziti nabavljaju po otpadima i slabo se održavaju, a rezervnih delova nema. Kontrola je praktično nikakva i to bi trebalo da rade inspekcije po lokalu pre nego što izdaju dozvole za upotrebu i korišćenje na raznim manifestacijama, navodi Veselinović.

Ističe da svi rinigšpili i rekviziti iz tog perioda moraju biti povučeni i zabranjeni jer im je bezbednost nikakva.

– Naravno da oni to ne rade jer im je važno jedino da naplate taksu za mesto vlasnicima vašara. Ovde nije odgovornost samo na vlasnicima ringišpila već bi morali da odgovaraju i oni koji im daju te dozvole, kaže Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari