Reorganizacija rada kovid ambulante u Subotici: Pacijenti sa respiratornim tegobama od ponedeljka kod izabranog lekara 1Foto: J. Patarčić/Danas

Od ponedeljka, 17. jula, svi pacijenti sa simptomima infekcije respiratornog trakta, kao i zbog povišene telesne temperature, treba da se jave u ambulante gde imaju zdravstveni karton kod izabranog lekara, saopštili su iz Doma zdravlja Subotica.

Kako su naveli, stekli su se uslovi za izmenu rada kovid ambulante koja se u periodu pandemije nalazila u Harambašićevoj 2, a u koju su se pacijenti javljali zbog navedenih tegoba.

“Molimo pacijente koji se zbog povišene telesne temperature javljaju svom izabranom lekaru, da ulaskom u čekaonicu koriste zaštitne maske. Prema stručno-metodološkom uputstvu Ministarstva zdravlja maske više nisu obavezne, ali je preporuka da se nose”, naveli su iz Doma zdravlja Subotica.

Dodaju i da će se prema indikacijama i odlukom izabranog lekara, pacijenti dalje tretirati i po potrebi, u odnosu na kliničku sliku, slati na dijagnostiku na testiranje u Zavod za javno zdravlje Subotica i terapijski tretman u respiratornu ambulantu pulmologu u Harambašićevoj 2.

Takođe, na osnovu stručno-metodološkog uputstva Ministarstva zdravlja, ukinuta je i odluka koja je važila tokom pandemije kovida, a prema kojoj su svi pacijenti koji su išli na elektivne operativne zahvate i intervencije bili testirani na kovid.

“Ova odluka se ukida osim za pacijente koji su onkološki i hematološki bolesnici, a koji zahtevaju hospitalni tretman, te će se oni i dalje testirati na kovid, PCR metodom. Ovi pacijenti će se za potrebe testiranja pre ulaska na bolničko lečenje javljati takođe u Zavod za javno zdravlje Subotica radnim danom od 7 do 12 časova”, dodali su iz Doma zdravlja Subotica.

Povratak specijalista interne medicine na staru adresu

Iz Doma zdravlja Subotica navode da je u planu i povratak specijalista interne medicine u sistem rada pre kovida za desetak dana. Na ovaj način će se u potpunosti rad Specijalističko-konsultativne službe vratiti na staru adresu u Harambašićevoj 2, ATD.

O tačnom datumu preseljenja i početka rada ove službe, pacijenti će biti blagovremeno obavešteni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari