Reporteri bez granica traže od EU oštriji stav prema Srbiji zbog ruske propagande 1Štampa Foto: FoNet/Velimir Ilić

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) je danas pozvala Evropsku komisiju da u pregovorima sa Srbijom o njenm prijemu u EU „zauzme čvršći stav“ zbog „širenja nepouzdanih medijskih sadržaja i proruske propagande“.

Organizacija je ocenila da novi zakon koji je predložila Vlada Srbije, „ne čini ništa“ u pogledu rešavanja tog problema.

„Šokantno je da srpska vlada, koja zvanično govori da želi da se (Srbija) priključi Evropskoj uniji, toleriše pa čak i podstiče širenje ruske propagande preko provladinih medija“, ocenjuju Reporteri bez granica u saopštenju na svom sajtu.

Iako je kandidatkinja za pristupanje EU koja je zabranila ruske propagandne ispostave, Srbija, kako se ocenjuje, „nastavlja sa otezanjem reforme medijske regulative“ iako je tu obavezu preuzela.

Po navodima ove međunarodne novinarske organizacije sa sedištem u Parizu, „problem nepouzdanog medijskog sadržaja je plodno tle za prokremaljske medije“, a nacrt Zakona o javnom informisanju i medijima „ni na koji način ne rešava problem nedostatka novinarske etike na srpskim televizijskim kanalima“.

Reporteri bez granica su stoga pozvali Evropsku komisiju da „zauzme čvršći stav“ u vezi s tim u pristupnimm pregovorima sa Srbijom i da se postara za to da „mere kojima se promoviše pouzdanost informacija u srpskim medijima i borba sa propagandom, naročito ruskom propagandom“ budu deo tih pregovora.

U saopštenju se ukazuje da, „premda Vlada iskazuje popriličnu kontrolu nad velikim delom srpskog medijskog prostora, čini se da ne radi ništa na rešavanju problema ruske propagande, kroz mere kojima bi se ohrabrilo emitovanje pouzdanijih vesti i informacija“.

Reporteri bez granica ocenjuju da „uticaj proruskih medijskih sadržaja u Srbiji nije ništa novo, ali je rat u Ukrajini pogoršao taj problem“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari