Represivna uloga policije u Sandžaku 1Sulejman Ugljanin Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Tri saopštenja, sa dve adrese, povodom istog događaja i sa reagovanjem od pet i osam dana.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i SDA Sandžaka izdali su saopštenje u kojem se tvrdi da je policija „bez ikakvog razloga“ u Tutinu fizički napala i nanela teške telesne povrede izvesnom Jasminu Krkušiću. Naš izvor u policiji navodi da je Krkušića policija privela po naredbi Prekršajnog suda, a „šta se dogodilo i kakvo je bilo postupanje policije u tom slučaju utvrdiće Osnovno tužilaštvo u Novom Pazaru, kojem je prosleđena kompletna dokumentacija“. Sve se dogodilo 22. januara.

To je bio povod da BNV i SDA Sandžaka da izdaju saopštenje posle pet dana. Tekst u oba saopštenja je istovetan, samo što je ispod jednog potpisana stranka Sulejmana Ugljanina, a ispod drugog je potpis BNV na čijem čelu je, takođe, Ugljanin. U saopštenjima se ocenjuje „da srpska policija u Sandžaku ima represivnu ulogu i da predstavlja neprijateljsku oružanu silu prema Bošnjacima“ i poziva se EU „da u najhitnijem roku“ razmatra ugroženu bezbednost Bošnjaka od strane srpskih oružanih snaga, koje su ovakvim ponašanjem „izgubili kredibilitet i pravo da nastave da deluju u Sandžaku“, ali i zahtevaju da se hitno razmotri „slanje evropskih policijskih i pravosudnih organa u Sandžak, jer Bošnjaci nemaju poverenja u srpske državne organe“.

Istim povodom BNV se oglasilo i juče izražavajući svoju „zabrinutost zbog nepovoljnog razvoja situaciju u Sandžaku izazvane neprijateljskim i nasilničkim odnosom srpske policije prema građanima Sandžaka, posebno prema Bošnjacima“. Zbog toga je BNV pozvalo predsednika opštine Tutin i druge nadležne organe u toj opštini da održe sednicu Saveta za bezbednost i Skupštine opštine. Nacionalni savet Bošnjaka, u jučerašnjem saopštenju, navodi da će o svemu da obavesti Delegaciju EU i Misiju OEBS u Srbiji, Savet Evrope, ambasade u Beogradu i druge međunarodne institucije.

 Ovo nije prvi put da partija i institucija, na čijem čelu je Ugljanin, pozivaju EU da dovede svoje policijske i pravosudne organe, a srbijansku policiju i pravosudne organe proglašavaju neprijateljima bošnjačkog naroda. To se posebno aktuelizuje pred izbore ili kada lider SDA Sandžaka i BNV hoće sebe da preporuči državnim vlastima kao „legalnog i legitimnog“ predstavnika Bošnjaka. Ovo je redovna izborna godina za novi saziv BNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari