Jedna od najznačajnijih odluka sednice Gradskog veća Požarevca je da će grad konačno, u samom centru, dobiti reprezentativan galerijski i izložbeni prostor. Komentarišući pojedine odluke Gradskog veća, njegov predsednik, Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca je rekao:

Ovih dana došlo je do iseljavanja iz poslovnog prostora muškog i ženskog frizerskog salona „Ukras“, koji su se nalazili na Starom korzou u pešačkoj zoni. Razmatrali smo na koji način ćemo iskoristiti ovaj prostor.

Dali da idemo na licitaciju? Opredelili smo se da ispunimo jedno od predizbornih obečanja i žiteljima Požarevca, kao i sve brojnijim posetiocima naše varoši, obezbedimo odgovarajući izložbeni prostor, zapravo galeriju, pošto je postojeća neadekvatna jer se nalazi u podrumskim prostorijama narodnog muzeja pa mnogi građani za nju i ne znaju.

Galerija mora da bude na vidnom mestu, u centru gradu i to u parteru kako bi svi građani koji kraj nje prolaze mogli da vide da su tu izložene slike ili druga umetnička dela te da do njih na lak način dođu što će znatno doprineti kulturnom uzdizanju žitelja Požarevca i zadovoljenju potreba u ovoj značajnoj oblasti. Lokale smo poverili Narodnom muzeju i odlučili da uđemo u adaptaciju, koja će trajati relativno kratko, pa će Požarevac konačno dobiti pravu galeriju u urbanom jezgru. Inaće, ovo je samo prelazno rešenje a konačno će biti kada Galeriju smestimo u veliku sali sadašnjeg Doma vojske nakon rešavanja međusobnih imovinsko pravnih odnosa sa vojskom za koju smo spremni da gradimo stanove a za uzvrat obezbedimo da biser arhitekture pripadne gradu Požarevcu kako bi u njemu razvijali raznovrsne namene.

Govoreći o planovima koji se odnose na probleme izbeglih i raseljenih lica, gradonačelnik Milosavljević je naveo: „- Postoji stalna mogučnost izmena i dopuna Akcionog plana koga smo sačinili kao strateški dokument. Već smo prilično odmakli u projektu izgradnje stanova za 20 porodica u severnom bloku „Rasadnik“ na Lučičkom putu. Obezbeđen je 51 milion dinara pa predstoji potpisivanje ugovora a siguran sam da će gradnja početi tokom ove godine. Imamo potrebu i za daljim zbrinjavanjem tih porodica pa imamo ponudu od nadležnog Komesirijata da uđemo u dalje projekte stalnog zbrinjavanja. Na Veću smo doneli odluku o proširenju Akcionog plana za izradu još 20 stanova montažnog tipa, koji će se naći na lokaciji „Sopot“, gde će biti izmešteno takozvano „karton naselje“.

Za 18 porodica biće obezbeđeni paketi sa građevinskim materijalom, za one koji se jave na konkurs, radi izgradnje ili završetka već započetih stambenih objekata. Imamo u planu da se do 2012.godine 10 porodica zbrinemo kupovinom seoskih domančinstava. Smatram da u ovoj oblasti radimo efikasno kao i da lokalna samouprava ozbiljno vodi računa o izbeglim i raseljenim licima.

Kad je u pitanju socijala, imamo posebnu komisiju koja se bavi odobravanjem jednokratnih pomoći i svih drugih davanja radi pomoći socialno ugroženim licima. Prihvatili smo tromesečni izveštaj da je za te namene realizovano bezmalo 400.000 dinara čime su kupovane knjige za decu, osnovne životne namernice, nabavka lekova, obezbiđivanja dokumentacija, sahrane i druge potrebe naših najsiromašnijih građana. Ukoliko se nastavi ovakvim tempom, na godišnjem nivo bi to iznosilo 1,2 milion dinara. Mi smo budžetom predvideli 2 miliona dinara za slične namene pa postoji mogučnost da reagujemo i kod naknadnih slučajeva u oblasti socijalnih potreba.“

 

Za slobodu trotoara

Gradsko veće se suočilo sa zahtevom cvećara da, kao i predhodnih godina, nastave prodaju rasad, sadnica i cveća na trotoarima oko pijace u ulicama: Lole Ribara i Šumadijsk. Gradonačelnik Milosavljević je na to reagovao: – Odlučili smo da od ove godine izmestimo sve nelegalne prodavce sa trotoara pošto to, pored ostalog, deluje i ružno. Dogovor je da proizvođači cveća i sadnog materijala budu izmešteni u prostor pijace na Pionirskom trgu kao i da obavestimo sve zainteresovane građane da pomenutu robu mogu naći tamo gde, inaće, ima dosta prostora.

Vodimo akciju da pešacima vratimo sve trotoare. To ćemo nastaviti pa više niko neće moći da na njima vrši „divlju prodaju“ a znamo dese sve to čini.

Za prodaju knjiga i sličnog namenili smo baštu restorana Čikoš umesto da se to čini u glavnoj ulici, Tabačnici. Ubuduće ćemo na tome insistirati prilikom razgovora sa prodavcima kao i aktivnostima gradskih inspekcija koje su za to nadležne.

Industrijska zona na vidiku

Direkcija za izgradnju Požarevca, čiji rad u predhodnom periodu mogu samo da pohvalim, izašla je sa novim konceptom Regulacionog plana koji je u potpunosti usvojen i izložen javnosti. Radi se o regulaciji takozvanog „severnog bloka“, zapravo, Industrijske zone. Veće je donelo odluku da pristupimo rešavanju imovinsko pravnih odnosa sa Železnicom Srbije, koja je imala ugovor sa gradom, tada opštinom Požarevac, da se trasa pruge koja tuda prolazi prenese na nas. To nikada veoma dugo nije realizovano i sada imamo imovinsko pravni problem koga ćemo ubrzo rešiti kao i sve ostalo što je vezano za industrijsku zonu po pitanju detaljnog plana regulacije. Taj plan će se naći na jednoj od prvih narednih sednica Skupštine grada, pa ćemo moći da krenemo u implementaciju infrastrukturnih projekata kako bi izgradili savremenu industrijsku zonu i ponudili je potencionalnim investitorima.

Od 1996. godine direkcija nije uradila niti jedan regulacioni plan a sada smo uspeli da pokrenemo ovu ustanovu te je ovo već drugi uspešno obavljen posao ove vrste koji se izlaže a u pripremi su još četiri. Smatram da će „Braničevski skver“, odnosno čitav taj potez, biti do septembra na izlaganju kao i izvorište „Ključ“. Ubeđen sam da ćemo, definitivno, ući u izradu planske dokumentacije koja nam stvara osnove za strateški razvoj grada Požarevca a posebno njegove privredne infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari