Repriza 1453. godine

Drugo pretvaranje Svete Sofije u džamiju i hrišćanski svet

Ostavite komentar


  1. Ako ništa drugo, lepo od Turaka što čuvaju crkvu, pa su oko nje postavili bateriju S-400

  2. Lep I iscrpan clanak. Carigradsku patrijarsiju bi trebalo necim zameniti. Mozda ukinuti autokefalnost I uspostavili sediste ortodoksne crkve, mozda u Solunu? Time bi se ujedinili pravoslavci, I izbegla bi se eksploatacija lokalnih patrijarsija u banalne, politicke svrhe, razmirice susednih drzava. Pitanje je, da li bi to donelo boljitak, jer najveca ortodoksne crkva, RPC je slaba do besmisla.

  3. Po meni je ovo pokazatelj koliko je u stvari EU sviranje k… Ovo je očigledan napad da svetsku kulturnu baštinu i hrišćanski svet. Ako već postoji unija trebalo bi tako i da reaguje, a ne da postoje pojedinačne borbe država članica.

  4. Stvarno lep članak. Pošteno napisan, jasan. Neverovatno da izlazi u istim novinama koje objavljuju Čongradinku i Nikolu Samardzica.

  5. Deaspot Stefan Lazarevic je proslavio srostvo osvajanjem Carigrada i pretvaranjem crkve u dzamiju tako ovakve reakcije hriscana Srba su kao i uvjek pogresne

    1. Despot Stefan Lazarević je umro 1427. godine, pre pada Carigrada u turske ruke, 1453. godine, pa taj pad nije mogao da proslavi. Bar ne živ.

  6. Ja sam Hrišćanin -pravoslavac i pogađa me potez Erdogana. Takođe me pogađa što je samo u Nemačkoj preko 500 hrišćanskih bogomolja pretvoreno u džamije. To su podaci iz Nemačke.

Ostavite komentar


Društvo

olena zelenska prva dama ukrajine

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska doputovala u Beograd

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska doputovala je danas u Beograd, u prvu poset nekog visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može tumačiti i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njenog tradicionalnog saveznika, javila je agencija Rojters.

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.