Res publika: Novac iz budžeta se troši za plate zaposlenih na televiziji umesto za unapređenje informisanja 1Foto: Z. S. M.

Kragujevačko udruženje Res Publika traži da se sredstva namenjena sufinansiranju medijskih projekata, koja su budžetom za 2023. godinu planirana u iznosu od 10 miliona, uvećaju na 15 miliona.

Ovo udruženje, takođe, poziva gradske vlasti da još jednom preispitaju opravdanost i svrsishodnost subvencija koje su opredeljene za Radio televiziju Kragujevac, jer je takav način finansiranja u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju.

Res publika je u okviru rasprave o Nacrtu budžeta grada Kragujevca za 2023. godinu uputila zvaničan predlog da se sredstva za sufinansiranje medijskog konkursa uvećaju, radi povećanja kvaliteta i raznovrsnosti medijskih sadržaja.

Praksa iz prethodne dve godine, koliko se konkurs u Kragujevcu sprovodi, pokazala je da se interesovanje za učešće u javnom konkursu povećava, ali novac koji se dodeljuje nije dovoljan za proizvodnju kvalitetnih medijskih sadržaja, kažu u ovom udruženju.

– Za većinu odobrenih projekata opredeljeno je između 200.000 i 400.000 dinara, odnosno nešto više od 40 odsto sredstava koja su im bila neophodna za kreiranje tekstova i emisija. Tako mali budžet za koji konkuriše veliki broj medija, kao i relativno mali iznosi za projekte koji traju i više od šest meseci, deluju demotivišuće i odvraćaju učesnike da predlože složenije i kvalitetnije projekte koji podrazumevaju skuplju produkciju, ističe Bojana Vlajović Savić, aktivistkinja ovog udruženja.

Zbog toga je neophodno, kaže, da gradska uprava medijima na raspolaganje stavi više novca i tako učesnike u konkursu ohrabri da predlažu kvalitetnije sadržaje.

– Verujemo da je ovaj zahtev realan, imajući u vidu da će budžet za narednu godinu biti veći u odnosu na 2022, kao i da lokalna samouprava očekuje rast prihoda od poreza na zarade i imovinu. Takođe, smatramo da bi veći iznos sredstava za projektno sufinansiranje medija bio korak u dobrom pravcu, s obzirom na to da je lokalna samouprava godinama ignorisala zakonsku obavezu da raspiše medijski konkurs, što je doprinelo devastaciji lokalnih glasila i ugrozilo pravo Kragujevčana da budu kvalitetno informisani, kaže Vlajović Savić.

Res publika: Novac iz budžeta se troši za plate zaposlenih na televiziji umesto za unapređenje informisanja 2
Foto: Z. S. M.

Ovo udruženje je zahtevalo od gradske vlasti i da preispita odnos prema Radio televiziji Kragujevac, jednom od dva medija u Srbiji koji se još uvek nalazi u vlasništvu lokalne samouprave.

Televizija će ove godine, po rečima člana Gradskog veća za finansije Nenada Stanišić, dobiti subvencije u iznosu od 60 miliona dinara. Isti iznos subvencija je za tu medijsku kuću opredeljen i u 2022. godini.

– Ovakav način finansiranja u suprotnosti je sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i sa Programom poslovanja ove televizije, koji podrazumeva „značajno smanjenje zavisnosti od subvencija, kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da novac iz budžeta može isključivo da se troši na unapređenje informisanja, a ne na tekuće poslovanje medija, koje uključuje i plate zaposlenih.

– Rashod za zarade u Radio televiziji Kragujevac je ove godine dodatno povećan, pa tako rukovodstvo ima neto zarade od 154.000 dinara. Gradonačelnik Kragujevca, kao i direktori javno-komunalnih preduzeća, koja su daleko manje zavisna od subvencija, ostvaruju manja primanja. U sličnom rangu je jedino plata predsednika Srbije, kažu u ovom udruženju.

Zbog toga gradsku vlast pozivaju da finansiranje medija planira isključivo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari