Samostalna demokratska srpska stranka uspela je, u saradnji sa Vladom Hrvatske, da reši pitanje stanarskog prava za Srbe povratnike koji su pre rata imali stanarsko pravo, piše jučerašnji riječki Novi list. Potpredsednik SDS Milorad Pupovac potvrdio je „Novom listu“ da je sa hrvatskom vladom dogovoreno da će svi povratnici koji dobiju na korišćenje stanove koji su u izgradnji ili se kupuju za dodeljivanje povratnicima, a koji su ranije imali stanarsko pravo, ipak imati pravo nasleđivanja.

Samostalna demokratska srpska stranka uspela je, u saradnji sa Vladom Hrvatske, da reši pitanje stanarskog prava za Srbe povratnike koji su pre rata imali stanarsko pravo, piše jučerašnji riječki Novi list. Potpredsednik SDS Milorad Pupovac potvrdio je „Novom listu“ da je sa hrvatskom vladom dogovoreno da će svi povratnici koji dobiju na korišćenje stanove koji su u izgradnji ili se kupuju za dodeljivanje povratnicima, a koji su ranije imali stanarsko pravo, ipak imati pravo nasleđivanja. Uz to, SDS će, prema tvrdnjama Pupovca, nastojati da sa vladom dogovori i pravo otkupa, a Novi list tvrdi da je to veliki napredak u odnosu na ranije izjave premijera Ive Sanadera, koji je prošle godine kada je najavio gradnju stanova za Srbe povratnike, izričito tvrdio da prava na nasledstvo i prava na otkup takvih stanova neće biti.
Pupovac je listu rekao da je poslednjih godina primljeno oko 9.000 zahteva Srba koji su najavljivali da bi se vratili u Hrvatsku pod uslovom da dobiju natrag stanove u kojima su imali stanarska prava. Pola takvih zahteva se odnosi na područja unutar posebne državne brige, a pola izvan tih područja. Vlada je trenutno pripremila oko 450 stanova i kuća koji mogu da budu završeni do kraja godine unutar područja posebne državne brige, a oko 150 stanova izvan, u gradovima kao Zagreb, Karlovac, Osijek, Zadar i drugi, piše list. Pupovac je najavio da će u većini slučajeva povratnici kroz otkup platiti oko 30 odsto vrednosti stana, moći će da ih plate ili odjednom ili u ratama, a dodao je i da je potpisanim sporazumom osigurano pravo da oko 4.000 ili 5.000 bivših radnika „Borova“ srpske nacionalnosti dobiju pravo na radni staž, zdravstveno i socijalno osiguranje i pravo na penziju.
Za radnike srpske nacionalnosti u drugim krajevima, izvan istočne Slavonije nisu osigurani radni staž i zdravstveno osiguranje, a to ostaje zadatak za SDSS, smatra Pupovac. Prema podacima Crvenog krsta, u Hrvatskoj se još ne zna sudbina oko 1.500 nestalih Srba, a Pupovac je kao glavne probleme koji još treba da se reše sa sadašnjom vladom, naveo i učešće Srba u državnoj upravi, sudstvu, policiji i javnim ustanovama, primenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u oblasti kulture, kao i privredni razvoj povratničkih sredina. Pupovac je istakao da je osnivanje Fonda za razvoj za područja posebne državne brige s novcem iz državnog budžeta, pretpristupnih fondova EU, kao i najavljenih strukturnih fondova strateško pitanje. „Onaj ko bude spreman sa zastupnicima SDSS-a raditi na tome, taj će biti naš partner posle sledećih parlamentarnih izbora“, najavio je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari