RHMZ: Upozorenje na jake pljuskove, grmiljavinu i grad 1Ilustracija, olujno nevreme Foto: Pixabay

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na moguće jake pljuskove sa grmljavinom i gradom u nekim delovima Srbije.

Danas u periodu od 19:21 do 20:21 na području severnog Banata, južne Bačke, Sremskog i Mačvanskog okruga očekuju se intenzivni pljuskovi, grmljavina, grad i jak vetar.

Izrazito nestabilna vremenska situacija ove godine uslovila je čestu pojavu olujno-gradonosnih oblaka.

„Još nismo „pregurali“ trećinu sezone odbrane od grada, a već je utrošeno rekordnih 4684 rakete, što nije zapamćeno u istoriji. Potrošeno je za 1395 raketa više nego što je bila ukupna potrošnja u 2015. godini. Samo za poslednja tri uzastopna dana ispaljeno je 2759 raketa, što do sada nije zabeleženo. Na dan 10. juna ispaljeno je preko 1200 protivgradnih raketa sa 284 protivgradne stanice, što je rekordna količina raketa ispaljenih u jednom danu. Vrednost do sada ispaljenih raketa, za jedan mesec i 25 dana ovogodišnje protivgradne sezone, je 1,5 miliona evra“, navodi se u saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kažu i da su štete od grada bile minimalne u odnosu na „poljoprivredne površine zahvaćene jezgrima kumulonimbusnih oblaka, koje su bile realno ugrožene od grada“.

U pojedinim delovima Beograda sutra su moguće kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom, većom količinom padavina i jakim vetrom u zoni pljuska, upozorio je ranije RHMZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari