Rio Sava: Zagađenje Jadra nije posledica istražnog bušenja koje smo sproveli 1Foto: Beta/Milan Timotić

Kompanija Rio Sava demantovala je da je u reci Jadar uočeno povišeno prisustvo litijuma, bora i arsena nizvodno od rudne zone i tvrdnju da je to posledica istražnih bušenja.

Podaci o povišenom prisustvu litijuma, bora i arsena u Jadru izneti su tokom predstavljanja naučnog rada „Uticaj istražne faze u zoni nalazišta jadarita na promenu sadržaja arsena, bora i litijuma u reci Jadar“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Pri iznošenju podataka o povišenim vrednostima litijuma, bora i arsena ne navodi se činjenica da su izmerene povišene vrednosti višestruko niže od maksimalnih dozvoljenih koncentracija za površinske vodotokove, odnosno da su u okvirima dozvoljenih graničnih vrednosti čak i za pijaću vodu, u skladu sa regulativom Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se prilikom donošenja zaključaka ne uzima u obzir da viši sadržaji bora i litijuma mogu biti prirodnog porekla i ukazuje da Jadar protiče iznad samog rudnog ležišta i da je poznato da je hemijski sastav voda indikator geološkog sastava područja, zbog čega geolozi u procesu istraživanja analiziraju površinske i podzemne vode u potrazi za tragovima minerala od interesa.

Prema izveštajima medija, „zna da tridesetak bušotina curi“, što ne odgovara činjenicama, tvrde iz kompanije Rio Sava i navode da je na svega nekoliko bušotina evidentirano curenje, koje je propisno sanirano, što je potvrđeno izveštajima redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora.

Od 2015. godine akreditovane laboratorije su četiri puta godišnje pratile režim površinskih voda, uključujući i četiri lokacije na reci Jadar, uzvodno i nizvodno od rudnog tela, i poređenjem sadržaja bora i litijuma u 2021. godini sa vrednostima iz 2016, 2017, 2018, 2019. i 2020. godine, vidi se da na području Jadra nema izraženih promena koncentracija u odnosu na ranija ispitivanja, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari