Rojters o jučerašnjim litijama: Ruske zastave, bajkeri i krajnje desničarske parole 1Autor: Danas

Hiljade verskih i desničarskih aktivista marširalo je u nedelju glavnim gradom Srbije pozivajući vlasti da zabrane šetnju LGBT osoba planiranu za predstojeći vikend.

Među demonstrantima, koji su nosili ogromnu srpsku zastavu, bile su i grupe koje su uzvikivale slogane podrške dugogodišnjem savezniku Srbije Rusiji, kao i nacionalističke i krajnje desničarske parole.

Kolona bajkera ​​koji podržavaju politiku ruskog predsednika Vladimira Putina i rusku invaziju na Ukrajinu, pokrenula je motore u znak podrške masi koja je marširala do beogradske Saborne crkve Svetog Save.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije je u besedi rekao da je Evroprajd ugrozio tradicionalne porodične vrednosti.

„Oni žele da oskrnave svetost braka i porodice i nametnu neprirodnu zajednicu kao zamenu za brak“, rekao je on okupljenima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je bilo pretnji maršu i da je na policiji da li ga treba otkazati.

LGBT grupe i grupe za ljudska prava su više puta ponavljale da će marširati sledeće subote, čak i ako ga vlasti zabrane.

Homoseksualnost je legalana u Srbiji, ali istopolni brakovi nisu dozvoljeni, a aktivisti kažu da se LGBT osobe suočavaju sa neprijateljstvom i diskriminacijom.

Vlade Srbije su u prošlosti zabranjivale parade ponosa, a neki događaji početkom 2000-ih bili su propraćeni nasiljem.

Mnogi okupljeni u nedelju mahali su ruskim zastavama, pokazujući podršku Moskvi u zemlji u kojoj vlada pokušava da uravnoteži svoju ambiciju da se pridruži Evropskoj uniji sa svojim dugogodišnjim vezama sa Rusijom i Kinom.

Brisel je rekao da Srbija treba da sprovede niz reformi da bi postala članica EU, uključujući unapređenje vladavine prava i stanja ljudskih i manjinskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari