Rudarski hleb "sa sedam kora" sve više zarađuju žene u Boru 1Srbija Ziđin Koper /Foto: Igor Mitrović

U današnje vreme teško je napraviti podelu na muške i ženske poslove, budući da pripadnice nežnijeg pola sve više „osvajaju“ i poslove koji su tradicionalno rezervisani za muškarce. Pa tako šestinu radnika u kompaniji Srbija Ziđin Koper čine žene. I ne sede samo u kancelarijama, već rade, kako to u ovoj kompaniji kažu, na liniji bakra u neposrednoj proizvodnji.

Činjenica je da se za rudarski hleb, zbog težine posla, kaže da je „sa sedam kora“ ali i da ga sve više zarađuju žene.

Primer za to je nekadašnji RTB Bor, danas Srbija Ziđin Koper, koja zapošljava blizu hiljadu pripadnica nežnijeg pola.

One rame uz rame sa kolegama rade i na kopu, i u jami, i u flotaciji, i u topionici, spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom, popravljaju je.

Rudarski hleb "sa sedam kora" sve više zarađuju žene u Boru 2
Foto: RTB Bor

Statistika kaže da 277 žena u ovoj kompaniji svoju platu zarađuje „na liniji bakra“ odnosno u neposrednoj proizvodnji i to nisu režijski poslovi koje prema uvreženom mišljenju obično obavljaju žene.

Nežniji pol čini skoro četvrtinu od ukupnog broja menadžera i 109 žena radi na rukovodećim pozicijama u Srbija Ziđin Koperu.

Sve ove cifre nimalo nisu za podcenjivanje budući da je ovoj kompaniji koja radi u Majdanpeku i Boru, osnovna delatnost kopanje i prerada rude bakra.

Predrasude o muškim i ženskim poslovima punu deceniju razbija „doktorka“ za rudarske mašine, jedina dama u radionici elektromašinskog održavanja na površinskom kopu „Veliki Krivelj“.

Za ispravnost prateće rudarske mehanizacije na ovom površinskom kopu zadužena je inženjerka mašinstva Zorica Jovanović, koja ovaj posao radi u radionici elektromašinskog održavanja pri ovom rudniku, gde je zaposleno 250 ljudi.

Rudarski hleb "sa sedam kora" sve više zarađuju žene u Boru 3
Zorica Jovanović/ Foto: Vladimir Sporčić

Govoreći o svom poslu Zorica kaže da brine o ispravnosti 16 mašina.

-Reč je o buldožerima, grejderima, rovokopačima i utovarivačima. Kada se neka od njih pokvari, moj posao je da najpre obavim dijagnostiku i detektujem mesto i vrstu kvara. Potom joj, kao pravom pacijentu, izmerim pritisak i radnu temperaturu, i na osnovu toga procenim opšte stanje – kaže Zorica, naglašavajući da je detaljan pregled preduslov za efikasno otklanjanje bilo kog kvara.

Omiljeni „pacijenti“ su joj dva „komacu“ buldozera koji sa svojih 14 godina starosti imaju najduži radni vek, a Zorka, kako je u radionici zovu, održava ih „u životu“ i ove su mašine po zvaničnoj statistici proizvođača evropski rekorderi po broju radnih sati.

Priča i da je sebe oduvek videla u rudniku i smatra to prirodnim tokom stvari, jer pripada četvrtoj generaciji u svojoj porodici koja se bavi rudarenjem.

– Moj pradeda je bio poslovođa u flotaciji za vreme Francuza, a ja sam samo nastavila porodičnu tradiciju. Ovo je posao za one koji vole izazove i spremni su na odricanja – rekla je Zorica koja je, kako kaže, najzadovoljnija kada vidi da sve mašine rade i da njene kolege bezbedno upravljaju njima.

Tvrdi da žene, kada vole svoj posao, imaju snagu da pomeraju stene, baš kao i mašine o kojima se ona brine.

-Žene mogu apsolutno sve – smatra Zorica Jovanović, poručujući devojkama koje se ustručavaju da krenu ovim putem da budu istrajne, čvrste i izdržljive.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari